Ruttet stall blev unik bostad

Arbetet tog ungefär ett år. Vid renoveringen av stallets utsida försökte paret Rydin spara så många av de äldre plankorna som möjligt.
Arbetet tog ungefär ett år. Vid renoveringen av stallets utsida försökte paret Rydin spara så många av de äldre plankorna som möjligt.
Stallet på Nybytorps gård var i så dåligt skick att det riskerade att rasa. Stora delar av grunden var rutten. Nu har ägarna Jonas och Camila Rydin låtit totalrenovera huset och fått en helt unik ­bostad.

Det enda som hörs inne i den gamla stallbyggnaden är fåglars intensiva sång. I den gamla ladan med flera meters takhöjd har Jonas och Camila Rydin inrett en bostad med kök, sovrum och ett spatiöst vardagsrum. I ena ändan står en flygel. Vid en vägg har paret låtit mura en öppen spis.

Men för två år sedan var stallet på Nybytorps gård i ett bedrövligt skick. En byggnadsingenjör gick igenom huset och märkte att takstolarna hade hamnat snett vilket gjorde att hela huset riskerade att rasa. Senare upptäcktes att en del av stallets konstruktion var genomrutten. Men det fick inte ägarna att backa.

– Vi ville inte flytta härifrån. Vi älskar det här stället och det känns som en skyldighet att hålla det vid liv, säger Jonas Rydin.

Förra året startade renoveringen efter att de hade fått klartecken från kommunen och antikvarier. Hela grunden har dränerats och alla gamla trasiga plankor i fasaden har bytts ut. Ett krav från myndigheterna är att utsidan i största möjliga mån ska bevaras.

– Utvändigt har vi behållit stallets ursprungliga karaktär. Invändigt har vi anpassat oss till de tekniska krav som ställs på moderna bostäder, säger Jonas Rydin.

Gården har anor från 1700-talet då den var en del av Djursholms slott. På taket ligger numera ett gyllengult stråtak som en grupp hantverkare lade ut under tio dagar i våras.

– Det var tre holländare och tre ungrare som var väldigt effektiva, säger Jonas Rydin.

De tidigare stråtaket hade stora sättningar och läckte på flera ställen. Just för takomläggningen fick paret bidrag från länsstyrelsen. Takets gula färg kommer med tiden att skifta till en gråare nyans.

De hade inte någon tidigare erfarenhet av liknande husrenoveringar. Att Jonas bror är arkitekt var till stor hjälp.

– Han ritade de invändiga lösningarna och hjälpte oss i kontakten med kommunen och antikvarier.

De har lagt ner stor möda på att skapa en äldre karaktär även invändigt. Betsade balkar från den ursprungliga ladan sticker ut mot de vitmålade väggarna. På golvet i vardagsrummet ligger hårdvaxade furuplankor som är hämtade från en gammal fabrik i South Carolina.

– Det var bärande bjälkar i en byggnad från 1850-talet som revs för några år sedan.

I en barnvagn ligger sonen Louie och sover. Paret har ytter­ligare två barn, fyra och sex år. Före renoveringen bodde de i gårdens så kallade boningshus på 90 kvadratmeter. Ombyggnaden innebar en möjlighet att kunna bo kvar.

Renoveringskostnaden ligger på över 10 miljoner kronor.

– Det här är en investering för framtiden. Här ska vi bo tills vi blir gamla, säger Jonas Rydin.

Fakta

Här har bönder haft sina djur

1719 nämndes för första gången Nybytorps gård i skrift. Det var ett torp som tillhörde Djursholms slott. Här har bönder i generationer brukat jord och haft kor, hästar, grisar och andra djur.

Kommunen ägde gården på 1900-talet och arrenderade ut den till lantbrukare. 2001 såldes den till en privatperson. 2009 köpte Jonas och Camila Rydin gården.