Ruttnande sopor plågar grannarna

Henry Johansson och Per Isaksson har inte kunnat ha sina fönstren öppna under sommaren på grund av lukten.
Henry Johansson och Per Isaksson har inte kunnat ha sina fönstren öppna under sommaren på grund av lukten.
Grannarna på Björksundsslingan i Bandhagen har fått en sommar med rutten eftersmak.

Sophanteringen fungerar inte och många har inte kunnat ha fönstren öppna på grund av stanken.

De nya behållarna utanför husen skulle underlätta sophanteringen. Men i stället har många av hyresgästerna i Familjebostäders hus på Björksundsslingan i Bandhagen fått genomlida en sommar med ruttnande hushållsavfall som ångat utanför köksfönster och balkonger.

Enligt flera personer som bor i området har tömningen av behållarna skett för sällan.

– Jag har bott här i 60 år och aldrig har sophanteringen skötts så dåligt. Jag bor högst upp i huset, men har inte kunnat ha fönstret öppet, säger Henry Johansson.

Han bedömer att soporna i kärlet närmast hans fönster på översta våningen inte tömts på fyra veckor.

När Lokaltidningen Mitt i besöker Björksundsslingan har Sita, som sköter sophanteringen på uppdrag av trafikkontoret, precis tömt de överfulla behållarna och rensat trottoarerna från gamla soppåsar. Men stanken finns kvar – även om den är mindre påtaglig.

– Det är skitäckligt. Man får flugor i munnen och ögonen när man ska slänga sopor. Och flugorna tar sig in i lägenheten, säger Malin Schönberg och viftar bort en skock flygfän vid sopinkastet.

Flera grannar säger att behållarna är felplacerade vilket leder till att tömningen inte kan utföras ordentligt. Bilar står ofta parkerade framför kärlen.

Men enligt Åke Lundblad vid Familjebostäder ska tillgängligheten ha kontrollerats innan kärlen placerades vid husen.

– Vi har kontaktat trafikkontoret som ansvarar för tömningen för att se vad som kan vara fel, säger han.

Åke Lundblad tror att de överfulla behållarna är ett reslutat av att sommarpersonal utför sophämtningen under semestern.

– De missar att tömma ibland, men det verkar lite konstigt att det är så koncentrerat till Björklundsslingan, säger han.

Enligt Kjell Hellman vid Sita, kan det ibland hända att sophämtare inte kommer åt kärlen och att avfallet därför ligger kvar några extra dagar.

– Det här måste vara någonting väldigt tillfälligt. Kärlen ska tömmas varannan vecka. Men det är klart, är det varmt så luktar det inte direkt hallon efter 14 dagar, säger han.

Sita ska nu undersöka vad problemet kan bero på.

Man får flugor i munnen och ögonen när man ska slänga sopor.Malin Schönberg

Fakta

13 kilo avfall per vecka och familj

Ett hushåll i Stockholm slänger ungefär 13 kilo hushållssopor på en vecka. Ungefär fem kilo av detta utgörs av matavfall.

Den som råkat ut för av utebliven sophämtning eller överfulla kärl kan anmäla detta via Stockholms stads hemsida.

Entreprenören som sköter avfallshanteringen blir då kontaktad omedelbart, och ska åtgärda problemet senast nästkommande dag.

Källa: Stockholms stad