Han ryckte ut för att rädda döende svanen

Vindöbon Stefan Davrin rycker ut och räddar en svan som fastnat i isen.
Så fort Stefan Davrin hörde om svanen tog han båten ut på Fjällsviken för att få loss den.
Svanen hade suttit fast i isen i flera timmar innan den räddades.
Svanen hade suttit fast i isen i flera timmar innan den räddades.
Vem är hjälten som räddade den vuxna svanungen i Fjällsviksviken? Så började en tråd på Facebook efter att någon ryckt ut och hjälpt en svan från isdöden. Mitt i pratat med skärgårdshjälten Stefan Davrin.
– Klart man hjälper till, säger han.

Isen bar inte för den snart fullvuxna ungsvanen som försökte ta sig upp ur Fjällsviken på Vindö i onsdags kväll. Istället blev djuret fast i vattnet i flera timmar. Men hjälpen fanns nära.

Efter ett samtal från en granne ryckte Vindöbon Stefan Davrin, 46, snabbt ut med sin fiskebåt för att försöka rädda ungsvanen.
– Han bara låg där och plaskade och kom ingenstans, det var is överallt. Isen brast varje gång han försökte ställa sig på den, men den var tillräckligt tjock för att han inte skulle komma loss, säger Stefan Davrin.

Stefan Davrin

Stefan Davrin.

Svanungarna väntade på andra sidan

Snabbt gjorde Stefan Davrin en ränna i isen med båten, som svanen kunde använda för att ta sig ut till öppet vatten.
– Jag åkte bakom honom tills han kom ut. Där väntade fem ungar. Det var fint, säger han.

”Skärgårdshjälten”

Händelsen uppmärksammades av boende i området, som fotade förloppet och la ut bilderna i gruppen Värmdöbor på Facebook. Hjälteinsatsen spreds och fick snabbt över flera hundra gillamarkeringar.

Underbart att det fortfarande finns människor som bryr sig, det finns ändå hopp!” och ”Skärgårdshjälten!” är några av alla kommentarer.  

Stefan Davrin själv är förvånad över uppmärksamheten.
– Jag har faktiskt ingen aning om varför den här grejen blev så uppmärksammad. Jag började skratta lite när jag såg det. Det trodde jag inte, att jag skulle bli dagens hjälte!

Brukar du rycka ut och rädda djur?
– Det är faktiskt inte första gången. Men det är klart att man hjälper till, det ska man alltid göra. Sitter du fast med bilen så får du hjälp. Sitter en svan fast i isen så ska den också få hjälp, säger han.