ANNONS

Rykande åtgång på rosor

Johanna Löfgren driver blomsteraffär i centrala Sundbyberg. På alla hjärtans dag förväntar hon sig en anstormning av kunder.
Johanna Löfgren driver blomsteraffär i centrala Sundbyberg. På alla hjärtans dag förväntar hon sig en anstormning av kunder.
Alla hjärtans dag räknas som viktig högtid för många handlare. Den vanligaste presenten denna dag är blommor. Men en mer uppskattad present är att bjuda på middag.
ANNONS

Några dagar före alla hjärtans dag syns inga direkta förberedelser i Johanna Löfgrens blomsteraffär på Vegagatan i Sundbyberg. Men hon har paketerat upp kort med hjärtan och andra kärleksbudskap i ett ställ på disken.

De kommer att få en rykande åtgång på alla hjärtans dag.

Då fördubblar hon antalet anställda från två till fyra personer för att hinna med försäljningen.

– Det blir fullt med kunder här inne då, säger hon.

De flesta kunder vill köpa rosor.

– Den här dagen säljer vi mer av alla röda blommor. Men vi tjänar inte mer eftersom vi måste köpa in dessa blommor till högre priser.

Till följd av höjda inköpspriser höjer Johanna Löfgren priset på en stor röd ros från 30 till 60 kronor.

17 procent av svenskarna ger helst bort en bukett med blommor på alla hjärtans dag. Det visade en enkätundersökning med 1 100 personer som organisationen Svensk handel publicerade förra året.

57 procent handlar presenter för under 500 kronor. Blommor är populärast att ge bort, därefter kommer middagsbjudningar, sötsaker och smycken.

ANNONS

På frågan vad man helst skulle vilja ha svarar överlägset flest personer att de vill bli bjudna på middag, 36 procent svarar att det skulle vara den bästa presenten.

– Det är som på fars dag. De flesta ger bort slipsar men far vill ha whisky. Det är inte alltid givaren och mottagaren är helt överens, säger Meta Troell, omvärldsbevakare på Svensk handel.

Enligt organisationen finns en trend mot att alla hjärtans dag blir en dag då man även firar vänner och bekanta.

– När vi pratar med blomsterhandlare så säger de att det förstås säljs många röda rosor men också många andra buketter den här dagen. Det har blivit mer spritt att uttrycka att man gillar någon och det måste inte vara romantisk kärlek.

Ungefär sex av tio svenskar firar alla hjärtans dag, som funnits i den svenska högtidskalendern sedan 1990-talet. Enligt Svensk handel har firandet legat konstant på senare år.

Men högtiden har också en baksida. De som inte får någon uppvaktning kan känna sig uteslutna. Det är ett skäl till att många skolor har slutat att ordna rosförsäljning.

– Vuxna firar ju oftast individuellt så då märks det inte så mycket. Men tidigare kunde man se unga flickor som gick runt på stan med hela famnen full av rosor för att visa upp att de dög och hade fått ett godkännande. Då var det väldigt svårt för dem som inte hade fått några rosor, de kände sig stämplade och mindre värda, säger etnologen Agneta Lilja vid Södertörns högskola har skrivit en bok om alla hjärtans dag i Sverige.

Fakta

Vem skulle du vilja ge en blomma?

Anna Frentz, 30, Hornsberg: ”Min man, det är sällan jag ger bort blommor men om jag gör det så skulle det bli min man.”

Johan Lindström, 28, Uppsala: ”Till min sambo för att hon är så bra. Rosor måste man köpa om det är alla hjärtans dag.”
Anne-Sofie Ceder-ström, 45, Frösunda: ”Min man, för att han är värd det. Jag skulle köpa en orkidé eller en röd ros.”
Stig Karlsson, 73, Hagalund: ”Åt kärringen. Jag vill ge en blomma till henne, för jag känner inga andra tjejer.”
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.