ANNONS

Rykten om nedläggning oroar patienter i Jakan

Jakobsbergs sjukhus
Oavsett vad som händer med sjukhuset, kommer en vårdcentral att finnas i Jakobsberg.
Spekulationer om vad som ska hända med Jakobsbergs sjukhus gör att vårdcentralen nu möter allt fler oroade patienter, som undrar vad som ska hända med deras vård. Men det finns inga planer på att lägga ner vårdcentralen.
– Vi firar 20 år och finns kvar i många år till, säger Agneta Björklund, verksamhetschef på vårdcentralen.
ANNONS

Jakobsbergs vårdcentral, som tar emot många äldre Jakobsbergsbor, möter allt oftare patienter som tror att den kommer lägga ner. Det har länge funnits planer på att låta ersätta Jakobsbergs sjukhus, men några planer på att lägga ner vårdcentralen finns inte.

Trots det kan de än så länge vaga planerna, och rapporteringen om dem, ha fått många att tro att vårdcentralen är på väg att lägga ner.

– Häromdagen senast kom någon och frågade om vi verkligen skulle riva vårdcentralen, och vi fick säga att, nej, det ska vi inte, berättar Agneta Björklund som är verksamhetschef för Jakobsbergs Akademiska Vårdcentral.

Rykten oroar patienter och försvårar rekrytering

Uppfattningen att vårdcentralen håller på att lägga ner tycks finnas hos många patienter, som börjat se efter andra vårdcentraler för att inte bli lämnade utan vård när den stänger – vilket den inte ska.

– Patienternas oro är ju det som bekymrar mig, men det är heller inte bra för vår ekonomi om folk går någon annanstans för att de tror att vi är på väg att försvinna, säger Agneta Björklund.

Även rekryteringen har försvårats av ryktena att vårdcentralen är på väg bort. Agneta Björklund berättar att flera som sökt jobb har frågat om vårdcentralen ska stänga – och att flera inte sökt jobb för att de tror att den ska stänga.

Inga planer på att lägga ner vårdcentralen

Kommunens linje är att sjukhuset i Jakobsberg inte ska läggas ner utan att ett alternativ – ett nytt sjukhus – finns. Och något nytt sjukhus finns det än så länge inga konkreta planer på, utan det skulle kunna bli verklighet först inom många år.

– Vad som sen händer med nya sjukhuset och när det kan komma igång, det är en fråga som ägs av landstinget, och dem får vi inga riktiga svar ifrån, säger Bengt Harju (S), ordförande i socialnämnden.

Men enligt Bengt Harju finns det, oavsett vad som händer med sjukhuset, inga planer på att lämna Jakobsberg utan en vårdcentral.

ANNONS

– Det kommer finnas kvar någon form av vårdcentral i Jakobsberg även om sjukhuset flyttar någon annanstans. Det går inte annars, det finns ju jättemycket folk som har behov av den i Jakobsberg, säger Bengt Harju.

ANNONS