ANNONS

Västertorpsbon Karl har tecknat rymdäventyr för barn

stsl, Karl Johnsson, illustratör.
Karl Johnsson, som har gjort illustrationerna till Imperiets Arvingar - Bortförda, trivs på hemmaplan vid parkleken Lugnet i Västertorp.
Världen kan vara skrämmande för barn. Att då ge dem ett hisnande rymdäventyr för att fly verkligheten en stund, det är ett privilegium, enligt illustratören och Västertorpsbon Karl Johnsson.
– Jag vill ge ungarna en fantastisk upplevelse.
ANNONS

En mamma som försvinner, en pappa som blir misstänkt för mord. Två barn som letar efter sanningen – med hjälp av ett gäng prisjägare från rymden. Det är handlingen i Imperiets arvingar, en ny bokserie för barn mellan 9 och 12 år. Oskar Källner står för texten och Västertorpsbon Karl Johnsson för illustrationerna.

– För läskigt? Nej, det tror jag inte. Titta på vad barnen redan läser. Pax-böckerna är betydligt mer skräck. Och när man tror att barnen kan bli rädda, så tycker de ofta att det bara är superspännande, säger Karl Johnsson.

Imperiets arvingar, ny bokserie för barn 9–12 av Västertorpsbon Karl Johnsson.

Illustration från boken ”Järnrosen”, del två i Imperiets arvingar. Illustration: Karl Johnsson

Vill ge barn en fantastisk berättelse

Han och Oskar Källner är båda två, enligt egen utsago, riktiga science fiction-nördar och träffades på en mässa för flera år sedan. De beundrade varandras böcker och bestämde sig för att börja jobba ihop.

– Oskar kom med förslaget till Imperiets arvingar till mig. Jag läste två kapitel och tänkte ”Oskar, vad har du ställt till med?”. Det var så bra, jag hade aldrig en tanke på att tacka nej.

Även förlaget, Rabén och Sjögren, insåg att Imperiets arvingar kan bli något stort.

– I vanliga fall när man skickar in något får man vänta minst en månad. Nu ringde de och ville ha ett möte redan dagen efter.

Enligt förlagets kommunikatör har en person på förlaget lovat att äta upp sin cykelhjälm om inte barnen älskar böckerna.

ANNONS

– Mellanstadieåldern är den ålder där man börjar läsa på riktigt och sugs in i berättelser. Jag vill att ungarna glömmer bort att de läser en bok. Jag vill att de ska kastas in i en komplett värld, där gränsen mellan text och bild inte är så tydlig. Jag vill ge ungarna en fantastisk upplevelse, där berättelsen får stå i fokus.

Imperiets arvingar, ny bokserie för barn 9–12 av Västertorpsbon Karl Johnsson.

Karl Johnson tecknar på liknande sätt för både barn och vuxna och tycker inte att man behöver vara rädd för att ta ut svängarna för att inte skrämma barnen. Illustration: Karl Johnsson

Böckerna kan bli en verklighetsflykt

En berättelse om hot från yttre rymden kan också vara ett bra sätt att fly från det som är läskigt i den verkliga världen.

– Det känns bra att få ge barnen en fristad att få utforska sin fantasi. Världen kan vara skrämmande för ett barn, det här kan bli en ventil.

Karl Johnsson och Oskar Källner har tillsammans lekt fram berättelsen och haft åsikter om både text och bilder.

– Vi är lika delaktiga i hur mycket vi lägger oss i varandras arbete. Att få ge oss hän till de här är ett privilegium.

Imperiets arvingar, ny bokserie för barn 9–12 av Västertorpsbon Karl Johnsson.

Karl Johnsson är serietecknare i grunden. Även om böckerna om Imperiets arvingar inte är en seriebok är många av illustrationerna inspirerade av serieformatet. Illustration: Karl Johnsson

Släkt med skulptören Ivar Johnsson

Att ge ut – och försöka tjäna pengar på – litteratur för barn skrämmer honom inte.

– Jag har jobbat med att teckna serier jättelänge, det är ju ännu svårare. Seriemediet är det svåraste att hålla på med i Sverige. För mig är barnlitteratur som att sjunka ner i ett tempererat bad. Jag uppskattar att barn är så uppriktiga, det spelar ingen roll om du sitter med i tv-soffor eller får en fin recension i DN. Det som avgör är när barnen börjar prata med varandra och tipsa om boken. Om de inte gillar något så är det inte mer med det, men om de gillar det så får man massor av kärlek.

stsl, Karl Johnsson, illustratör.

Karl Johnsson läser sin senaste bok med sonen Marcus Johnsson på sin innergård i västertorp. Grannkatten YingYang gör dem också sällskap.

Karl Johnsson har tecknat serier sedan han var liten, ofta tillsammans med sin syster. Han är också en av flera konstnärer i släkten. Den mest kända är Karls morfars far, skulptören Ivar Johnsson, som bland annat gjort Vegamonumentet vid Naturhistoriska riksmuseet, Sjömanshustrun i Göteborg och Mannen med islandströjan i Lugnets parklek i Västertorp.

– Jag tror att jag har ett självförtroende från att ha det i släkten. I min familj är det inget konstigt att hålla på med konst. Det är ett kall. Jag har haft tur.

stsl, Karl Johnsson, illustratör.

Karl Johnsson vid en skulptur i Parkleken Lugnet som är gjord av hans morfars far.

Fakta

Karl Johnsson

Ålder: Snart 40.

Bor: Västertorp.

Familj: Fru och två söner, 8 och 3 år.

Intressen: ”Vara ute och leta kryp med min 8-åriga son. Han är den värsta lilla nörden du kan tänka dig! Vi tar foton och har en app som identifierar vad det är. Jag tycker att det är viktigt att titta närmare på naturen.”

Aktuell: Med barnboksserien Imperiets arvingar. Del ett och två, Bortförda och Järnrosen släpps den 27 mars. Tredje boken kommer i höst. På sikt är det tänkt att bli tio böcker.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.