Ryssland har inte betalat hyra på flera år

Arkivbild på det så kallade rysshuset på Kostervägen 5 i Baggeby.
Arkivbild på det så kallade rysshuset på Kostervägen 5 i Baggeby.
Ryssland har i flera års tid vägrat att betala hyra för det så kallade rysshuset i Baggeby. Stockholms tingsrätt har nu slagit fast att de är skyldiga fastighetsägaren nästan sex miljoner kronor, rapporterar TT.

Den ryska fastigheten såldes 2014 på en exekutiv auktion för 12 miljoner kronor till LKO Fastighets AB. Något som LT rapporterade om. Sedan dess har ryssarna bott kvar utan vare sig hyreskontrakt eller att betala hyra, enligt nyhetsbyrån TT. I dag ligger skulden till fastighetsägaren LKO på nästan sex miljoner kronor.

Normalt sett kan utebliven hyra leda till vräkning. Men flera av de som bor i huset arbetar vi ryska ambassaden och vid ryska handelsrepresentationen och omfattas, precis som själva fastigheten, av diplomatisk immunitet.

I början av året vände sig LKO till Stockholms tingsrätt med en stämning för utebliven hyra. Nu har tingsrätten slagit fast att ryssarna ska betala för sig eftersom som de använder fastigheten, enligt TT.

Domen kommer säker att överklagas av Ryssland, tror Stefan Häge, advokat och styrelseordförande för LKO, enligt TT. Han är dock hoppfull om att domen kommer att stå sig i högre instans. I så fall kan Ryssland sitta i en knepig sits.

– Det är ganska opraktiskt för dem att ha en fordran emot sig när det finns tillgångar att mäta ut, säger han till TT.

Här kan du läsa tidigare artiklar om ryska huset:

Läs mer: Rysshuset” sålt för 12 miljoner

Läs mer: Ett 30-tal tittade på ryska huset

Läs mer: Priset på ryska huset chocksänkt

Läs mer: Ryska huset på auktion igen

Läs mer: Sedelmayer bjöd på ”rysshuset” – fick avslag

Läs mer: Attackerades utanför ”rysshuset” – utredningen lades ner

Läs mer: Polispatruller till ”rysshuset” efter bråk