ANNONS

S ryter till – ”röstfiske och särbehandling”

Khashayar Farmbanbar (S) är på kollisionsskurs med alliansen om Saltsjöbaden centrum
Khashayar Farmbanbar (S) är på kollisionsskurs med alliansen om Saltsjöbaden centrum
– Röstfiske.
– Nej, vi har lyssnat på lokala opinionen.
Socialdemokraterna i Nacka reagerar med kraft på beskedet att Allianspartierna vill stoppa ombyggnaden av Saltsjöbaden centrum.
Alliansen medger att de lyssnat på opinionen men ser inget konstigt med det.
ANNONS

Socialdemokraterna i Nacka reagerar starkt på uppgiften att Moderaterna och övriga allianspartier i Nacka tänker stoppa ombyggnaden av Saltsjöbaden centrum.

I planarbetet för centrumet har det tidigare talats om cirka 1 500 nya bostäder, ny infrastruktur, trygghetsboende, flytt av en bollhall, flytt av en bensinmack, etcetera.

Allt detta väntas nu skrinläggas vid kommunstyrelsens sammanträde på måndag.

Istället ska en ny och kraftigt bantad detaljplan tas fram, som endast omfattar centrumet och Igelboda skola.

Kritisk

Khashayar Farmanbar (S), oppositionsråd i Nacka, är kritisk till allianspartiernas omsvängning:

– Det jag reagerar på, det finns ett värde att bygga blandat i alla kommundelar, det finns exempelvis ett stort värde med att ha hyresrätter. Sen finns alltid lokala protester, det finns i hela Nacka, säger Khashayar Farmanbar, och fortsätter:

Khashayar Farmanbar

– Det här är särbehandling och röstfiske för att nå egna väljargrupper. Det M gör är att lägga Saltsjöbaden i träda bara för att bejaka lokala opinionen. Det är skadligt för Saltsjöbaden och för kommunen.

ANNONS

Khashayar Farmanbar säger att S har varit med och kompromissat om byggplaner som rör andra kommundelar och nämner Trolldalen, Alphyddan, Älta och Järla sjö.

– Allt det där gör vi ansvarsfullt. Det här öppnar upp för en olyckligt stagnerande väg. Det öppnar för alla möjliga konflikter, säger Khashayar Farmanbar.

Slår tillbaka

Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande, slår tillbaka mot S-kritiken:

– Dom har som vanligt missuppfattat allting. Vi stoppar inte allting. Det förslag som kom tidigare var för stort och massivt. 1 500 bostäder passar inte in i Saltsjöbaden. Det bästa är istället att ta ett steg i taget. Och vi börjar med centrum.

Hur många nya bostäder kan det bli?

– Jag väljer att inte se det på det sättet, men det kan handla om 150 till 200 bostäder i centrumområdet.

Mats Gerdau säger att förklaringen till att hans parti ändrat uppfattning är dels att arbetet med den tidigare planen dragit ut på tiden, dels att den lokala opinionen varit kraftigt emot:

Mats Gerdau

– Vi har haft mycket dialog med Saltisborna och också internt i alliansen. Det har varit ett väldigt missnöje, det har varit för massivt och fel. Nu gör vi om och gör rätt.

Macken blir kvar

Det innebär exempelvis att den planerade flytten av Saltsjöbadens bollhall inte blir av, inte heller kommer bensmacken i Saltsjöbadens centrum att flyttas.

Ser du en risk för att andra kommundelar vill ha motsvarande nedbantningar?

– Vi har tagit programplaner både i Älta och Orminge i stark samklang med invånarna. Vi utvecklar tillsammans med medborgarna, säger Mats Gerdau.

I Henriksdal finns också en oro?

– Synpunkter som rör Henriksdal håller på att sammanställas av tjänstemännen. Jag har inte sett alla synpunkter än.

Är ni beredda att lyssna på synpunkter även i Henriksdal?

– Absolut.

Är det viktigt att ha S med sig?

– Det är alltid bra att vara eniga, tyvärr är S inte så konstruktiva.

Ett annat av allianspartierna, Centern, säger sig hellre se att kommande utbyggnad av Saltsjöbaden bestäms detaljplan för detaljplan, istället för en enda genomgripande plan:

– Det har varit väldigt storskaligt och en kraftig opinion emot och det måste man lyssna in, säger kommunalrådet Hans Peters (C).

Ser du en risk att andra områden kan ställa liknande krav?

– Jag tror alltid att man ska lyssna på opinionen och fatta egna beslut. Orminge centrum till exempel, det centrumet vill alla ha en upprustning av, där finns en opinion för. Man måste alltid föra en dialog med de boende, det är inget konstigt, så fungerar kommunpolitiken, säger Hans Peters.

Gunilla Grudevall–Steen är kommunalråd för Liberalerna:

– Vi får göra omtag och se vilken del vi ska börja med. För vår del vill vi börja med trygghetsboende i Saltsjöbaden, det är viktigast för oss, säger Gunilla Grudevall–Steen.

Hur många nya bostäder kan bli aktuellt i Saltsjöbaden?

– Vi har inte sagt något om det. Varje delprojekt måste bära sig ekonomiskt. Man får tänka på helheten och inte låsa sig vid ett antal, säger Gunilla Grudevall–Steen.

Gunilla Grudevall–Steen

Ser du risk för motsvarande krav från andra kommundelar?

– Det oroar mig inte. I andra kommundelar som Älta och Orminge är behovet ett annat. I en stor kommun har man olika förutsättningar. I Saltsjöbaden har det varit en väldig opinion. Invånarna har också kommit med konkreta förslag, säger Grudevall–Steen.

Klubbas på måndag

Kommunstyrelsen väntas klubba ett beslut om bantad detaljplan för Saltsjöbaden centrum på sitt sammanträdet på måndag. Den nya detaljplanen väntas vara klar om två år.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.