ANNONS

PRO ryter till mot Stockholms äldre: ”Skärp er”

PRO:s ordförande Christina Tallberg
Nu måste vi pensionärer lyssna på extperterna och hålla oss hemma, säger Christina Tallberg, PRO-ordförande.
Christina Tallberg, PRO-ordförande, ryter till mot Stockholms äldre som inte följer myndigheternas råd om få sociala kontakter i coronatider.
– Nu måste vi pensionärer också lyssna. Vi måste skärpa oss helt enkelt.
PRO i Skarpnäck följer restriktionerna, men belyser vikten av att promenera.
ANNONS

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla över 70 år att minska sina sociala kontakter, och hålla sig hemma så mycket det går under coronautbrottet. Eftersom äldre personer är en riskgrupp som behöver skyddas ska de undvika att åka kollektivt och gå till affärer, enligt myndigheten, men de får gärna gå på promenader.

Genom att äldre begränsar sina sociala kontakter är förhoppningen att färre ska bli sjuka samtidigt och att sjukvården inte ska belastas lika hårt i ett redan ansträngt läge.

Men Christina Tallberg, ordförande för Pensionärernas riksorganisation, PRO, menar att många inte riktigt verkar förstå allvaret i en allmän smittspridning, och att många pensionärer fortfarande är på stan, i affären, på gymmet och på restauranger.

–  Men det är dumheter – vi som fortfarande är pigga kan smitta andra, eller bli sjuka själva och belasta vården helt i onödan. Vi måste skärpa oss helt enkelt, samhället skulle inte mobilisera sig så här om hotet inte var på riktigt, säger hon.

För att föregå med gott exempel sitter hon hemma och pratar i telefon, träffar folk via videokonferens och har fullt upp med att nå ut till organisationens 320 000 medlemmar.

– Jag har redan skickat ut två brev. Vår rekommendation är att man absolut håller sig till Folkhälsomyndighetens råd om få sociala kontakter. Stanna hemma just nu, säger hon och fortsätter:

PRO:s ordförande Christina Tallberg tycker 40-talisterna måste skärpa sig

Ta en promenad, kanske, men försök hålla dig hemma, är uppmaningen från Christina Tallberg.

– Man säger ofta att folk ska lyssna på oss som är äldre för vi har så mycket erfarenhet. Men de flesta av oss är inte smittskyddsexperter. Nu måste vi pensionärer också lyssna – på dem som kan.

ANNONS

”Många tycker att det här är hysteriskt”

På PRO i Skarpnäck har ställt in hela sin verksamhet tills vidare, och ordföranden Magnus Brattström uppmanar medlemmarna att följa dessa restriktioner. Han vill också uppmana de äldre att gå ut på promenader.

– De ska inte gå till stora samlingar, men försöka gå ut så mycket som möjligt i den friska luften. Att bara sitta hemma är inget bra, då är det lätt att bli förslöad och må sämre, säger han.

Magnus Brattström, ordförande på PRO i Skarpnäck. 26 mars 2020

”Det finns vissa som inte har några anhöriga eller vänner som ställer upp och då kan de behöva lite stöd. Därför har vi ringlistor och håller kontakten med varandra”. Foto: Privat

PRO i Björkhagen-Hammarbyhöjden har också ställt in sin verksamhet tills vidare.

– Vi följer de råd vi får och har därför stängt all verksamhet i lokalen, tyvärr. Men vi ser till att ha kontakt med varandra och ringa till de man känner för att se om någon behöver hjälp och att de mår bra, säger ordföranden Barbro Trygg och fortsätter:

Barbro Trygg, ordförande på PRO i Björkhagen-Hammarbyhöjden. 26 mars 2020

– Vi som kan gå ut ibland gör det, men med avstånd från varandra. Då tar vi med oss lite kaffe och sätter oss någonstans och pratar, säger hon.

Starta telefonkedjor

PRO uppmanar nu de lokala föreningarna att se till att de som sitter hemma ensamma inte ska tappa den sociala kontakten.

– Vi jobbar jättemycket med den frågan. PRO har 1200 lokala föreningar runt om i landet och vi som är pigga och vill hjälpa till kan bidra med jättemycket där. Vi gör telefonkedjor och andra saker för att nå ut till alla, även de som inte är medlemmar hos oss, för att se till att så många som möjligt har har det bra, säger Christina Tallberg.

Fakta

Viktiga telefonnummer

Känner du dig orolig ring Äldrelinjen på 020-22 22 33. Där svara någon på vardagar mellan klockan 10-15.

Om du har allmänna frågor om covid-19 ring 113 13 (Sveriges internationella informationsnummer)

Behöver du sjukvårdsrådgivning, besök Vårdguiden på www.1177.se eller ring 1177. Llinjen är öppen dygnet runt.

Vid livshotande tillstånd ring 112.

Källa: Folkhälsomyndigheten
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.