S lovar att öppna ett nytt ”nattis”

Socialdemokraterna går till val med löfte om att öppna ännu ett ”nattis” i Botkyrka.

– Alla föräldrar ska ha möjlighet att ta ett arbete, säger Ebba Östlin (S).

För tre år sedan invigdes förskolan Natt och Dag i Tumba. Den har öppet dygnet runt under årets alla dagar. I dag är 25 barn inskrivna där, varav sex är skolbarn.

– Föräldrarna har oregelbundna tider, några är ensamstående. Vi har föräldrar från alla möjliga olika yrkeskårer, säger Anna Strand, förskolechef.

Socialdemokraternas vallöfte är att starta ytterligare en avdelning med plats för 14–20 barn.

– Innan vi hade öppnat Natt och Dag sa man att det inte fanns något behov, men nu börjar det bli fullt. Vi får förfrågningar från föräldrar på norra sidan, säger Ebba Östlin (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Ett nattis behövs av flera anledningar, menar hon.

– Alla föräldrar, även de som är ensamstående eller jobbar skift, ska ha möjlighet att ta ett arbete. Det är också en trygghet för barnet att veta var man ska vara när mamma eller pappa jobbar, i stället för att en massa olika lösningar ska få livspusslet att gå ihop.

Partiets val faller på antingen Alby eller Fittja.

– Vi tror att det är lämpligt att det ligger på t-banelinjen i början in mot stan.

Moderaterna tycker inte att en nattöppen förskola är ett bra alternativ.

– Vi har länge sagt att vi gärna ser en mer flexibel förskola som öppnar tidigare och stänger senare och även har helgöppet. Men någonstans där går gränsen, säger Jimmy Baker (M), gruppledare.

Han menar att det är för barnens bästa.

– Nattförvaring av barn går inte hand i hand med den pedagogiska förskolan och vi tror att små barn mår bäst av att sova hemma med sina föräldrar. Man måste vara beredd som vuxen att anpassa sig efter sina barns behov.

Fakta

Omsorg på nätter vanligare

16 av 26 kommuner i länet hade i fjol barn inskrivna i omsorg på obekväma arbetstider.

Trenden i landet är att fler barn får sådan omsorg.

I Salem finns barnomsorg på Galaxen under vardagskvällar och -nätter samt dagtid på helgerna. I fjol var två barn inskrivna.

Källa: Skolverket