ANNONS

S lovar bygga ihop de blå t-banelinjerna

Nu lovar Socialdemokraterna att omedelbart börja arbete med en ihopkoppling av de två blå linjerna i Barkarby – om de vinner valet.

Men majoriteten är avvaktande.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i avslöjade i december förra året att en halv kilometer lång tågräls sträcker sig under Hjulsta, och att bostadsbolaget Einar Mattson lagt fram ett förslag om att där­­ifrån bygga en tunnelbana i ytläge fram till Barkarby. Där skulle den också kunna knytas ihop den med den andra blå linjen från Akalla.

Nu lovar Socialdemokraterna att bygga ut linjen från Hjulsta och binda ihop den med andra blå linjen med knutpunkt i Barkarby – om de vinner valet.

– Ja, det är vårt förslag och det är en lösning som ger bättre effekter, både för resande och för byggande, säger oppositionsborgar­rådet Roger Mogert (S).

Han påpekar att stora projekt alltid tar tid.

– Men enligt Stockholmsöverenskommelsen ligger utbyggnaden till Barkarby med en möjlig byggstart redan under nästa mandat­period. Därför kommer vi att påbörja ett arbete kring en ihopkoppling av de två blå linjerna omedelbart efter valet.

I nuvarande planer på att bygga ut tunnelbanenätet, som godkänts av landstinget och berörda kommuner och snart ska klubbas igenom av Riksdagen, vill man bygga ut blå linje från Akalla och inte från Hjulsta.

– Jag tycker att idén att koppla samman blå linjens två grenar är mycket spännande, men vi måste ta en sak i taget. Nu har vi beslutat om en stor utbyggnad av tunnelbanan. Låt oss komma igång med den först. Samtidigt vill jag vara tydlig med att jag inte tror det här är sista gången tunnelbanan byggs ut, säger finansborgarrådet Sten Nordin (M).

I nuvarande planer ingår bygget av en depå i Nacka. Som lokaltidningen Mitt i tidigare berättat vill man i förslaget från bostadsbolaget och nu även från Socialdemokraterna i stället bygga depån mellan Hjulsta och Barkarby och på så sätt frigöra 15 000 kvadratmeter mark i Nacka, som då skulle kunna användas för bostäder.

En depå vid Hjulsta skulle också bidra till ett 50-tal arbetstillfällen i Järva, enligt förslaget.

ANNONS
ANNONS