S lovar Tumba ett nytt närsjukhus

Om S vinner landstingsvalet ska man bygga ett nytt närsjukhus i Tumba, specialiserat på barnfamiljer och gamla.

– Alliansen satsar på sjukvården i city och norr om Stockholm, men sydvästra hörnet av länet har man glömt bort. Det finns en underkonsumtion av vård i de här kommunerna, samtidigt växer de så att det knakar och ohälsotalen är höga, säger Jens Sjöström (S), före detta kommunalråd i Botkyrka och numera landstingspolitiker.

Därför vill S bygga ett närsjukhus med närakut och fokus på geriatrik och barnfamiljer. I första hand vill man utreda om det är möjligt att bygga om Tumba äldreboende. Samtidigt vill man att Botkyrka kommun garanterar 50–70 äldreboendeplatser intill sjukhuset för att skapa enkel samverkan mellan boende och specialistläkare.

Beroende på hur stora ombyggnader som behövs skulle närsjukhuset kunna stå klart ­senast 2018 och kosta mellan 400 miljoner kronor och en ­miljard, pengar som man skulle behöva låna ihop.

Exakt hur många vårdplatser och hur många arbetstillfällen det blir samt om det ska finnas fler specialistläkare är inte klart. Om S vinner tillsätter man en noggrannare utredning efter valet. Tankar på ytterligare ett närsjukhus, någonstans mellan Hallunda och Skärholmen, finns också men de ligger längre fram i tiden.

Enligt Jens Sjöström finns det en gräns för hur mycket man kan bygga ut vårdplatser och akutmottagning på Huddinge sjukhus. Då är det bättre att avlasta med vård i Tumba.

– Vården ska komma nära dem som behöver den.

Vården ska komma nära dem som behöver den.

Mystiska hjärtan pyntar trafikljusen i Hallunda

Hallunda Flera trafikljus har smyckats med mystiska hjärtan av okända pyntare.

– Det är inget som vi gör. Det är vackert, men det blir svårare att se det röda ljuset, säger Ebrahim K Zadeh på kommunens trafikkontor.

Lokaltidningen Mitt i har hittills hittat tre pyntade trafikljus: vid korsningen Hallundavägen/Borgvägen och på bron över E4 i riktning mot Hallunda. Vet du mer om dessa hjärtan, hör av dig till botkyrka@mitti.se.

Kvinna varnar för fräck stöld

ERIKSBERG En äldre kvinna blev i förra veckan av med ett fodral med betalkort. Kvinnan misstänker att det skedde i samband med att hon handlade mat.

– En man blockerade oförklarligen vägen ut. Han måste haft en medbrottsling som såg detta, säger Kerstin som vill varna andra.

När hon kommit hem upptäckte hon att kortet var borta och en kontroll med banken visade att någon handlat med kortet på sport- och matbutiker i Skärholmen.