I april togs ett historiskt beslut när Socialdemokraterna i Tyresö valde att lämna Liberalerna, Miljöpartiet och Centerpartiet för att i stället bilda styre med Moderaterna.
Det blev då det tredje styret på två år. Enligt kommunstyrelsens ordförande Anita Mattsson (S), var det lite mer spännande än vad man hade kunnat önska, men att det nuvarande styret är stabilt.
– Det känner jag mig glad för. Jag har aldrig varit med om så turbulenta år som de här två. Men jag är stolt över den politik vi har levererat oavsett styre.
Trots de ideologiska skillnaderna är styren med Socialdemokraterna och Moderaterna inte särskilt ovanliga i Sverige i dag. 2014 hände något när Sverigedemokraterna på allvar började komma in i fullmäktigeförsamlingarna, berättar Johan Wänström, statsvetare och forskare vid Centrum för kommunstrategiska studier på Linköpings universitet.
– Men den stora ökningen var efter valet 2022. Direkt efter valet bestod styret i 20 kommuner av enbart S och M, sedan har det tillkommit flera.
Efter valet 2014 fungerar inte traditionella blockstyren i samma utsträckning längre. Det innebär en stor mängd minoritetsstyren, vilket inte alltid är en stabil lösning.
Johan Wänström, statsvetare och forskare vid Centrum för kommunstrategiska studier.
Linköpings universitet
Johan Wänström uppfattar att kommuner som styrs av S och M ihop är stabila i de flesta fall. De ideologiska olikheterna verkar främst vara ett problem i rikspolitiken där höger-vänsterskala styr.
– Partierna har liknande syn på hur en kommun ska styras och hur det politiska arbetet ska gå till. I till exempel samhällsbyggnadsfrågor verkar S och M ha ganska lätt att hitta varandra.
Uppskattar pragmatism
På kort sikt kan småpartierna ha svårt att organisera sig i opposition.
– Men man kan inte förlita sig på att de stora partierna ska dra lasset i oppositionen. Det är en mognadsfråga i svensk politik, alla måste vara beredda att gå in i olika roller.
Moderaternas relation till Sverigedemokraterna är vad som kan påverka förutsättningarna för styren med S och M, tror han.
Men vad känner väljarna kring samarbeten mellan S och M?
– Jag ser inga tydliga väljareffekter av det. Många kommunala väljare uppskattar den pragmatiska inställningen, det är bara två partier som behöver komma överens. Då är det lättare att fortsätta styra ihop.
Tyresöbon Lotta Brauer gungar sitt barnbarn Thea i Stadsparken. Hela sitt liv har hon bott i kommunen och hon tycker det fungerar bra. När det kommer till kommunpolitiken tycker hon att barn och unga ska prioriteras.
För Lotta Brauer, här med barnbarnet Thea, är den viktigaste kommunfrågan barn och unga. Men även äldreomsorg är en fråga hon bryr sig mycket om.
Pekka Pääkkö
– Det måste byggas så att det blir lättare för den nya generationen att få bostäder. Det ska inte behöva flytta ifrån kommunen för att det inte finns bostäder.
Överens om en lista
Trots den politiska turbulensen i Tyresö har det beslutats en hel del under åren. Anita Mattsson lyfter fram det nya styrets beslut att upprätta en detaljplan om att bygga ett äldreboende i Björkbacken.
Men vad gäller byggtakten, där S vill bygga 300 bostäder per år, är målet inte uppfyllt. Hur mycket som ska byggas framöver kan hon inte säga utöver att det ska byggas fler småhus, som rad- och kedjehus.
S och M har kommit överens om en lista med saker som ska genomföras. Här finns allt från utegym och att återställa minst en våtmark till övervakningskameror på alla grundskolor.
– Allt kommer inte vara klart om två år men allt ska vara påbörjat, säger Anita Mattsson.
Just småhus är en viktig fråga de kommande åren enligt Fredrik Bergkuist (M), vice ordförande i kommunstyrelsen.
– När de här två åren har gått hoppas jag att folk ska säga att när Moderaterna kom till makten började småhus byggas.
Går till val separat
Ökad trygghet är också prioriterat. Det är det även för Fårdalabon Anette Karlsson. Hon har bott i kommunen sedan tidigt 90-tal och tycker att kommunen värnar om invånarna, men hon vill se fler ordningsvakter på gatorna.
Anette Karlsson, Fårdalabo, är i parken och leker med barnbarnet Elsa. Hon trivs bra i kommunen.”De är måna om att smycka ut och lägger ner pengar på lekplatserna. Vi är nöjda.”
Pekka Pääkkö
– Man ska kunna släppa iväg ungarna för att leka själva i parken. Det är inte så att jag är rädd, men jag tycker det är viktigt.
S och M vill också skynda på klimat- och miljöarbetet, där tuffare krav i upphandlingar och solceller på kommunens hus är några punkter.
Listan kan göras lång. Bland annat ska alla som söker få sommarjobb, språkkrav ska införas i äldreomsorgen och Tyresö ska få en sommargata helt utan bilar.
Kommer ni att hinna med allt?
– Det här är frågor vi är överens om och ska genomföra. För oss är det kommunen först, partiet sen. Vi gör det för väljarna och lägger till viss del våra ideologiska skillnader åt sidan, säger Fredrik Bergkuist.
Men vid nästa val, 2026, går partierna till val på egen hand. Då är det upp till väljarna att bestämma.