Min lokala hjälte

S och V satsar mer på barn och unga

Oppositionsrådet Ann-Christine Furustrand (S) och Francisco Contreras, gruppledare för (V) i Österåker.
Oppositionsrådet Ann-Christine Furustrand (S) och Francisco Contreras, gruppledare för (V) i Österåker.
Mer än dubbelt så mycket extrapengar till skola och förskola. Det föreslår S och V i Österåker, jämfört med alliansen. Däremot behåller man skatten oförändrad.

– Vår budget bygger på oförändrad skatt och en ansvarsfull marginal på 2 procent. Det kommer behövas för vår kommuns framtida utmaningar, säger Ann-Christine Furustrand (S), oppositionsråd i Österåker i ett pressutskick.

I det gemensamma budgetförslag som socialdemokraterna och vänsterpartiet kommit överens om för nästa år förstärks Österåkers verksamheter med 180 miljoner kronor nästa år, jämfört med 102 miljoner i den styrande alliansminoritetens förslag.

En del av den summan får de två oppositionspartierna loss genom att inte föreslå någon skattesänkning. Enligt kommunen beräknas nämligen alliansens föreslagna skattesänkning på 42 öre kosta kommunen cirka 45 miljoner i minskade skatteintäkter. Å andra sidan kostar en del av oppositionens reformer i form av minskade intäkter från kommunala avgifter som föreslås slopas.

Totalt räknar S och V med att kunna satsa mer än dubbelt extra på förskola och skola – 120 miljoner i stället för alliansens förslag på 56 miljoner. Av den summan föreslår S och V att nästan hälften ska gå till att skapa en bättre likvärdighet i förskola, skola och gymnasium och 10 miljoner ska avsättas för att minska barngrupperna.

Inom vård och omsorg vill S och V satsa åtta miljoner mer och kultur och fritid föreslås få fem miljoner mer än i alliansbudgeten.

Inom kultur och fritid vill S och V satsa merparten av extraslantarna på fritidsgårdarna och fyra nya fältassistenter. Dessutom vill man halvera avgiften i musikskolan, och att kommunen anställer en kultursamordnare samt en antikvarie som kan jobba med kulturmiljöarbete.

Dessutom vill man stötta idrotten i form av helt subventionerade hyreskostnader för barn– och ungdomsverksamhet.

21 november fattar kommunfullmäktige beslut om budgeten.