S sträcker ut en hand över blockgränsen

Valet är över men det är fortfarande oklart vilka som ska styra i Järfälla.

Både S och M undersöker möjligheterna för block-överskridande överenskommelser.

De rödgröna i Järfälla gick framåt i kommunvalet och fick tillsammans 46,3 procent, hårresande nära alli­anspartiernas 45,6 procent. I kommunfullmäktige innebär det att S, V och MP får 30 mandat, allianspartierna 27 mandat och SD fyra.

Socialdemokraterna passerade Moderaterna och är åter Järfällas största parti.

Vid vår tidnings pressläggning hade det slutgiltiga valresultatet ännu inte presenterats, men mandatfördelning är klar med god marginal och det är inte troligt att något förändras.

Resultatet innebär att Sverigedemokraterna (7,4 procent) för första gången får en vågmästarroll mellan blocken i Järfälla. Därför har Claes Thunblad (S) redan under valnatten bokat in möten med flera partier för att försöka bilda en majoritet i kommunfullmäktige.

– Jag har påbörjat förhandlingarna och haft samtal med partier både på den borgerliga sidan och på den rödröna sidan, säger han.

Troligtvis blir det någon form av blocköverskridande samarbete, något som är van-ligare på kommunal nivå än i riksdagen. Flera av grannkommunerna har sett okonventionella samarbet­en tidigare, bland annat Upplands-­ Bro, där Socialdemokraterna styrde tillsammans med Folkpartiet för fyra år sedan.

Men Cecilia Löfgreen (M) har inte övergett möjlighet­en att sitta kvar som ordför­ande i kommunstyrelsen.

– Vi har inte fått mandat för att bedriva borgerlig politik, men Socialdemokrater­na har heller inte fått mandat för att bedriva ett väns­- terexperiment i Järfälla.

Har du fört några samtal om samarbete över blockgränsen?

– Alla partier i Järfälla har många samtal och möten just nu, säger Cecilia Löfgreen, utan att avslöja något mer.

Mitt i sökte i förra veckan förgäves Sverigedemokrater­- nas gruppledare för en kommentar.

Fakta

Moderaterna har störst geografisk täckning

Rent geografiskt visade valet att Järfälla är blått, sett till valkretsar där M fått flest röster. Starkast är partiet i kretsen Skälby gård östra: 45,9 procent.

Socialdemokraterna är starkast i de folktäta distrikten i Jakobsberg och fick över hälften av rösterna i tre distrikt på Söderhöjden.

Sverigedemokraternas starkaste fäste är Centrala Viksjö norra, där de fick 12,4 procent av rösterna.

Källa: Valmyndigheten