S tog aprilskämtet på allvar

Mittis aprilskämt tog snurr - Socialdemokraterna i landstinget gjorde en egen beräkning utifrån artikeln.
Mittis aprilskämt tog snurr - Socialdemokraterna i landstinget gjorde en egen beräkning utifrån artikeln.
April, april!

Mitt i skämtade om att Roslagsbanan skulle få höghastighetståg. Men Socialdemokraterna tog skämtet på allvar och räknade på vad satsningen skulle kosta.

– När jag såg artikeln började jag räkna på det. Det lustiga är att aprilskämtet faktiskt inte är så långt från verkligheten som man skulle kunna tro, säger Niklas Domeij, politisk sekreterare för Socialdemokraterna i landstinget.

Den 1 april skämtade Mitt i om att Roslagsbanan skulle få höghastighetståg – med en resa på fem minuter mellan Östra station och Åkersberga.

Socialdemokraterna tog fram miniräknaren och räknade ut vad kilometerpriset skulle bli för höghastighetståg kontra den nuvarande upprustningen av Roslagsbanan som går på 9,6 miljarder – eller 0,44 miljarder per kilometer enligt partiet.

Enligt Socialdemokraterna skulle höghastighetståg kosta ungefär lika mycket, med ett kilometerpris på 0,5 miljarder kronor.

Men inlägget ska främst ses som en känga till Alliansen, då S är kritiska till att Roslagsbanans upprustning blivit dyrare än väntat.

Något höghastighetståg till Roslagen är inte aktuellt, varken enligt Socialdemokraterna eller Moderaterna.

– Landstinget måste skära sex miljarder i investeringskostnader de kommande fem åren så något höghastighetståg har vi inte råd med, säger Niklas Domeij (S).

Claes Wersäll, pressekreterare på Moderaterna, tycker att aprilskämtet var befängt.

– Det var tyvärr ett av de sämre aprilskämten. Rent skäbbel, för att använda Stefan Löfvéns ord. Det krävs ett helt annat underlag för att göra denna beräkning, säger han.