(S): Varför inte bygga en ekostad i Kymlinge?

Kymlinge.
Kymlinge.
Kymlinge är en evigt het potatis i Sundbyberg. Styret säger blankt nej till att bebygga området, men vad vill egentligen oppositionsrådet Peter Schilling (S)?

Förre kommunstyrelseordförande Jonas Nygren (S) gjorde ingen hemlighet av sitt intresse att bygga bostäder och öppna tunnelbanestationen i Kymlinge.

Stockholm dreglar över området och flera partier i landstinget är positiva till en ny stadsdel på platsen.

Tidigare i år lanserade Moderaterna i landstinget ett förslag om reservatstopp, en lex Kymlinge, för att hålla ytor öppna för bostadsbyggande.

Sundbybergs politiska styre säger blankt nej till att bebygga Kymlinge. Istället vill man utvidga reservatet.

Oppositionsrådet Peter Schilling (S) följer Jonas Nygrens linje.

– Jag är absolut för att utveckla Kymlinge. Det är onödigt att en tunnelbanestation bara står där. Att säga att det är fin natur där idag är larvigt, det dånar ju från vägen. Men det är synd om det bara blir fokus på bostäder. Man kan vara fantasifull – varför inte visa på hur stad och land kan växa ihop och bygga en ekostad? säger han.

Är ett bebyggt Kymlinge en fråga du tänker driva i Sundbyberg?

– Det låter som att jag fegar ur nu, men man måste vara realistisk. Flera kommuner måste vara med och verka för en levande plats – Stockholm, Solna och gärna Sollentuna också. Är de inte det prioriterar jag hellre andra frågor, som skola och äldreomsorg.