S vill ha fokus på etik och rättvisa

Vallentuna kan bli en certifierad Fairtrade-kommun.

– Det skulle visa att Vallentuna står för etiska värden på riktigt, säger oppositionsrådet Jaana Tilles (S).

År 2006 lanserades begreppet Fairtrade City i Sverige, som kan tilldelas kommuner som engagerar sig för rättvis konsumtion. Sedan dess har 48 städer och orter fått diplomeringen. Nu kan det bli Vallentunas tur att dra sitt strå till stacken. I alla fall om Socialdemokraterna får som de vill.

De har nämligen lämnat in en motion i ärendet som kommunens tjänstemän nu ska titta på, innan beslut kan fattas. För att få certifieringen krävs bland annat att kommunen erbjuder rättvisemärkta produkter i sina verksamheter. Det kan betyda att bananerna på förskolan, kaffet i kommunhuset och fotbollarna på idrottslektionerna byts ut till rättvisemärkta. Prislappen är ännu oklar.

– De extra kronorna det kostar att köpa rättvisemärkta bananer lär inte göra så stor skillnad. Men vetskapen om att produkten tagits fram under schyssta arbetsförhållanden utan gifter, måste vara värd de extra pengarna, säger Jaana Tilles.

Även butikerna måste erbjuda ett visst utbud av rättvisemärkta varor. I en ort stor som Vallentuna krävs det att minst 40 produkter med etisk märkning säljs i butikerna. Även ett antal lokala arbetsplatser och organisationer måste servera rättvisemärkta produkter.

– Det gäller att få samhället med sig, och det finns många som är intresserade och redan nu säljer rättvisemärkta produkter i Vallentuna, säger Jaana Tilles.

Kommunalrådet Örjan Lid, som senare ska besluta i ärendet, vill inte kommentera huruvida han tycker att Vallentuna ska försöka bli en Fairtrade City.

Den 22 maj kommer socialdemokraten Veronica Carlsson till Vallentuna och föreläser om sitt arbete med Fairtrade City i Norrköping.

Fakta

Några krav

Kommunen ska kunna erbjuda rättvisemärkta produkter inom kommunens avtal.

Minst 40 produkter ska erbjudas i dagligvaruhandeln. Även företag och organisationer ska servera etiskt märkta varor

Källa: www.fairtrade.se