Min lokala hjälte

S vill ha högre skatt i Danderyd

Klasse sitter snällt i grävmaskinens hytt och väntar på att husse ska komma och gräva.FOTO: ULRIKA LIND
Klasse sitter snällt i grävmaskinens hytt och väntar på att husse ska komma och gräva.FOTO: ULRIKA LIND
Socialdemokraterna vill höja skatten med 38 öre nästa år.

– Mest pengar vill vi satsa på skolan, äldreomsorgen och fritidshemmen, säger Catharina Melian (S).

Hon menar att kommunen måste satsa mer på att anställa utbildade lärare och att mer pengar måste gå till lärarlöner så att de utbildade lärarna inte väljer grannkommunerna i stället.

Fritidshemmen behöver också satsning på personal påpekar hon.

– Fritidshemmen har alldeles för mycket barn i förhållande till personal. Det är en oerhört viktig fråga.

Folkpartiet föreslår oförändrad skatt och räknar med intäkter från fastighetsförsäljning i kommunen.

– Vi vill satsa på äldreomsorgen som behöver flera händer och det behövs pengar till lärarlöner och underhåll av vägar och fastigheter, säger Bengt Sylvan (FP).

Miljöpartiet har inte bestämt sig men det lutar åt oförändrad skatt.

– Vi vill bland annat ha bättre fastighetsunderhåll och bättre lärarlöner, säger Mikael Adersteg (MP).

Lokaltidningen mitt i har tidigare skrivit om att Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna räknar med att det blir oförändrad skatt i Danderyd nästa år.

Motiveringen är att de inte ser något omedelbart behov av att höja skatten. De menar att invånarna uppskattar att skatten inte höjs i ett läge då många lever på marginalen.

– Vi vill satsa på de äldre med höjd hemtjänstcheck och höjd äldrepeng och vi vill fortsätta satsa på skolan, säger Olle Reichenberg (M)

Thorengruppen öppnar skola

DANDERYD Skolinspektionen har godkänt att Thorengruppen AB startar förskoleklass, grundskola och fritidshem i Danderyd. Utbildningen får starta efter den 30 juni nästa år och senast vid början av läsåret 2014/2015. Enligt Thorengruppen kommer förskoleklassen att ha 20 elever och grundskolan 320 elever när skolan är fullt utbyggd.

Skolinspektionen har tidigare avslagit Thorengruppens ansökan med motiveringen att bolaget inte visat att det hade de rätta förutsättningarna.

Klasse är med husse på jobbet – varje dag

djursholm Klasse är en sexårig tibetansk tempelhund. Husse är grävmaskinist och egen företagare och på vardagar följer Klasse med husse till jobbet.

Arbetsdagen kan sträcka sig från 6 på morgonen till 22 på kvällen. I förra veckan följde Klasse med på ett grävjobb i Djursholm.

– Han håller koll på allt, bryr sig inte när vi spränger och när jag kör grävmaskinen lägger han sig i hytten och sover, säger husse Tommy Landén som bor med Klasse i Jakobsberg.