ANNONS

S vill höja skatten för att få upp löner

I Vallentuna har kvinnorna snäppet högre medellön än i övriga Sverige.

Men det duger inte, anser S som vill ­höja skatten för att få upp kvinno­lönerna.
ANNONS

”Be a man”, skämtade fackförbundet Kommunal i sin reklam inför internationella kvinnodagen i förra veckan.

Och att vara man har fortfarande sin fördel när de gäller lönen hos de anställda i Vallentuna kommun. I förra veckan visade Lokaltidningen Mitt i:s kartläggning att männen i snitt tjänar cirka 2 000 kronor mer än kvinnorna, till exempel i de lägst betalda yrkena såsom städare och vårdbiträden där majoriteten anställda är kvinnor.

Ett annat sätt att jämföra löner är att räkna ut procentskillnaden mellan kvinnors och mäns löner. I Vallentuna tjänar kvinnorna i snitt 96 procent av männens löner. Det är något mer än i övriga Sverige, där snittet ligger på 94 procent, visar 2012 års lönekartläggningar.

Men kvinnolönerna måste upp. Det anser Socialdemokraterna som därför vill höja skatten för att kommunalt anställda ska få lika mycket i lönekuverten oavsett kön.

Förra året ville partiet höja skatten med 20 öre. Hur stor höjning man vill ha 2015 är inte klart än.

– Politiskt kan vi skapa ett löneutrymme så att tjänste­männen och de fackliga parterna har möjlighet att förhandla om höjda löner, säger oppositionsrådet Jaana Tilles (S).

De styrande politikerna har dock inga planer på att öka det löneutrymmet.

Moderaterna hänvisar till kommunens lönekartläggning som visar att de löneskillnader som finns mellan könen kan förklaras med andra faktorer än just könet, till exempel antal år inom yrket.

ANNONS
Fakta

Kvinnodag redan 1910

För 34 år sedan utnämnde FN den 8 mars till internationella kvinnodagen.

Men redan 1910 föreslog europeiska kvinnorättsaktivister att kvinnofrågorna skulle få en egen dag i kalendern.

Efter det firades dagen på olika vårdatum runt om i Europa, med uppehåll i några länder under mellankrigstiden då firandet förbjöds i några nazistiska och fascistiska länder.

Källa: Nordiska museet

ANNONS