Så aktiva är partierna

Sverigedemokraterna har sedan valet förra året gjort ett svagt avtryck på kommunpolitiken i Vallentuna.

Det visar Mitt i:s granskning.

– Gör man mindre ges i alla fall ett intryck av att man inte är lika aktiv, säger Niklas Bolin, statsvetare.

Noll interpellationer, noll enkla frågor och endast en motion, det är resultatet av vad Sverigedemokraterna har åstadkommit sedan valet förra året.

Jämfört med de andra oppositionspartierna är det ett svagt deltagande. Socialdemokraterna leder ligan och har åstadkommit sju motioner och fem interpellationer sedan valet förra året.

Vänsterpartiet, som endast har ett mandat i fullmäktige, har skrivit fyra motioner och en interpellation.

Sverigedemokraterna själva tycker däremot att de har varit väldigt aktiva i fullmäktige.

– Vi har inkommit med flera skrivelser och gjort reservationer mot olika beslut. Det finns flera sätt man kan vara aktiv på, säger Fredrik Lindahl (SD).

SD gick starkt framåt i förra valet, då fick partiet ytterligare två mandat enligt valresultatet. Därför anser Jaana Tilles (S) att partiets agerande är märkligt.

– När jag skriver motioner så har jag ett handlingsprogram som vi i partiet tillsammans har beslutat om. Jag känner mitt ansvar som folkvald att föra den politik som väljarna lagt sin röst på.

Enligt Niklas Bolin, lektor i statsvetenskap vid Mittuniversitetet i Sundsvall, finns ingen gräns för hur många motioner, interpellationer eller enkla frågor ett parti bör ställa under en mandatperiod.

– Men visst är det så att det förväntas av partierna att föra väljarnas talan när man har gett de mandat att fatta beslut.

Han säger att det inte är ovanligt att partier som nyligen valts in i en kommun ofta kan ta en mindre aktiv roll.

– De behöver lära sig det politiska hantverket. På samma sätt har vi kunnat se hur Socialdemokraterna behövde starta om efter valet 2010 då de var i opposition för första gången på länge. Det tar tid att komma in i rutinerna.