Gladiolus säljer som smör i Ekerö centrum en fredag i november.
– Annars är det mycket kransar så här års. Och buketter säljer alltid bra, säger Aladdin Mohannad.
Han har haft torgståndet på Mälarö torg sedan sommaren 2022 och har hunnit etablera sig ordentligt.
– Jag känner att jag är bland vänner här. Alla känner mig och jag trivs väldigt bra.
Blombuketter säljer bra i Aladdin Mohannads torgstånd i Ekerö.
Mikael Andersson
Att hitta rätt bland kommunens regler kring torghandeln har dock inte alltid varit lätt.
– Jag blandade bär och blommor i somras för jag visste inte att det fanns regler om hur jag skulle ansöka. Jag är tacksam mot kommunen som har hjälpt mig och förklarat vad som gäller, säger han.
Översyn
Att reglerna ska bli tydligare är en led i kommunens översyn av torghandeln i centrum.
– Vi vill ha ett levande centrum där torghandeln är en viktig och bidragande del och tanken är att det ska vara mer attraktivt för torghandlare efter översynen, säger Linn Lindqvist som jobbar med administration och verksamhetsstöd på Ekerö kommuns tekniska enhet.
Aladdin Mohannad säljer blommor på torget. På somrarna och under julgranssäsongen blir det bär och granar också. Nästa år hoppas han kunna utöka med frukt och grönt. – Jag ska försöka. Men det hänger på att jag hittar arbetare. Ibland är det svårt att få tag på någon som kan jobba. I somras behövde jag ibland springa mellan jordgubbarna och blommorna, säger han.
Mikael Andersson
Kommunens ordningsföreskrifter, som bland annat reglerar hur mycket torgtälten får byggas in som skydd för vind, regn och kyla, håller nu på att uppdateras och kommer beslutas om innan årsskiftet.
Dessutom ska de fasta platserna på Mälarö torg flyttas lite grann, så att läget blir bättre för torghandlare, fastighetsägare och centrumföreningen. För torghandlarnas del kommer den ena fasta platsen få ett bättre läge så den inte hamnar i full sol så stor del av dagen.
– Frukt, bär och blommor kan lätt bli förstört om torgplatsen har ett för soligt läge, det vill vi såklart undvika i den mån det går. Nu har vi gjort den ytan lite större, så att mer kan vara i skugga, säger Linn Lindqvist.
Två månaders rabatt
En annan del av översynen är taxorna som varit oförändrade sedan 2021 och som nu höjs med cirka sex procent.
Samtidigt ger kommunen rabatt till handlarna som bokar en fast plats i ett år. Då behöver de nämligen bara betala för tio månader.
– Vi har valt att reducera årsavgiften med två månadshyror med förhoppningen att det lockar torghandlare att vilja teckna avtal för ett helt kalenderår, säger Linn Lindqvist.
För Aladdin Mohannad gör det en stor skillnad. I januari och februari är handeln på torget näst intill obefintlig.
– Alla hjärtans dag går bra, men annars står jag här själv. Alla är hemma och det är bara jag som står här och krigar mot snöstormarna, säger han.
Kommunen har också lagt in ett krav på att torghandlarna som hyr de fasta platserna ska vara där minst sex dagar i veckan. Fredagar och lördagar kommer bli obligatoriska torgdagar.
Inga problem, menar Aladdin Mohannad.
– Jag jobbar redan sju dagar i veckan så det gör ingen skillnad för mig. Jag jobbar för tio personer. Jag tycker om att jobba.