Min lokala hjälte

Så badar du säkert i sommar

Annelie Lindelöf har ett öga på dottern Lovisa när hon badar i Barnsjön.
Annelie Lindelöf har ett öga på dottern Lovisa när hon badar i Barnsjön.
Läget är fortsatt allvarligt för den 19-åring som drogs upp ur Barnsjön i Tyresö i måndags. Livräddningssällskapet varnar för fler olyckor i värmen, och tipsar om hur man badar säkert i sommar.

Det var vid 15-tiden i måndags som räddningstjänsten kom till Barnsjön i Tyresö efter larm om ett drunkningstillbud. En 19-åring drogs upp ur vattnet och fördes till sjukhus med ambulans.

Enligt torsdagens bud från Karolinska universitetssjukhusets presstjänst var läget fortsatt allvarligt för patienten.

Bollmoradalens kyrka erbjöd på måndagskvällen stödsamtal för de som behövde. Personal från både församlingen och kommunen samt en tolk var på plats för att stötta.

Tyresö certifieras sedan i våras som en vattensäker kommun, vilket ställer krav på tillsyn och utrustning vid baden. Under högsäsong ska livboj och utrustning vid de allmänna baden kollas två gånger per vecka under högsäsong.

Enligt kommunen hade också badplatsen vid Barnsjön besiktigats samma dag som olyckan inträffade.

Det är inte bara Tyresö som varit olycksdrabbat, förra veckan omkom en fjortonårig pojke av drunkning vid en badplats i Båstad och ett barn i Täby hittades i en pool och fick vårdas på sjukhus.

Svenska Livräddningssällskapet varnar för att fler olyckor kan följa. I augusti 2015 drunknade 35 personer i Sverige vilket är den högsta siffran sedan 2002.

– Vi ser att olyckor och tillbud tyvärr hänger ihop med vädret. Är det varmt söker sig fler människor till vatten och då ökar risken för olyckor, säger Karin Brand, Svenska Livräddningssällskapets generalsekreterare.

När Mitt i Tyresö besöker Barnsjön håller Annelie Lindelöf ett öga på dottern Lovisa.

– Barnsjön är inget barnbad, den är väldigt djup och du måste vara simkunnig. Hon får inte gå hit själv, trots att hon är tolv år. Är inte jag med så måste hon gå med kompisar eller syskon, säger Annelie.

Brist på tillsyn är den främsta orsaken till drunkningsolyckor när det gäller små och icke simkunniga barn. Män över 55 är dock överrepresenterade i statistiken.

– De står för cirka 95 procent av alla drunkningsolyckor och orsaken är oftast dålig riskmedvetenhet. Män simmar rakt ut tills de är nöjda och vänder, men då har de för långt tillbaka. Kvinnor simmar istället längs stranden, det kan vi se på statistiken, säger Karin Brand.

Fakta

Råden för ökad säkerhet på sjön och vid stränder:

Använd flytväst. Nästan hälften av dem som drunknar i båtolyckor skulle ha överlevt om de haft flytväst.

Var nykter. Med alkohol i kroppen är det lättare att överskatta sin förmåga. Och förmågan att klara sig i vattnet minskar kraftigt om man är berusad.

Överskatta inte din förmåga.

Håll koll på dina kamrater.