Så blev det fart på biolivet i Gustavsberg

I mitten av december var det premiär för "Star Wars: The force Awakens" i hela Sverige. Så även på Gustavsbergsteatern (bilden är dock från en annan biograf).
I mitten av december var det premiär för "Star Wars: The force Awakens" i hela Sverige. Så även på Gustavsbergsteatern (bilden är dock från en annan biograf).
Ann-Marie Vigerland, 67 Gustavsberg:  – Helst går jag på bio här i Gustavsberg och jag vill att biografen ska finnas kvar. Jag är mycket för den lokala.
Ann-Marie Vigerland, 67 Gustavsberg: – Helst går jag på bio här i Gustavsberg och jag vill att biografen ska finnas kvar. Jag är mycket för den lokala.
Helen Selfvén, 50 Gustavsberg:  – Jag går på bio i Stockholm, utbudet är mycket större.
Helen Selfvén, 50 Gustavsberg: – Jag går på bio i Stockholm, utbudet är mycket större.
Cecilia Larsson, 47, Gustavsberg:  - Jag går inne i stan för det mesta. Jag jobbar där så det är praktisk att promenera till bion.
Cecilia Larsson, 47, Gustavsberg: - Jag går inne i stan för det mesta. Jag jobbar där så det är praktisk att promenera till bion.
Den digitala tekniken har gett en skjuts åt biolivet i Gustavsberg. 2010 visades knappt 30 filmer per år. Numera är de över 200 och antalet besökare har mångdubblats.

Om något år kan också Runmarö få digital bio.

När digitaliseringen av Sveriges biografer inleddes befarade många en omfattande biografdöd. Men i Stockholms län kom farhågorna på skam. Det visar rapporten ”Var visas filmen”, från Film Stockholm, Stockholms läns landsting. I stället har många biografer fått en nytändning.

En av de kommuner som lyfts fram är Värmdö. Här har Gustavsbergsteatern fått en rejäl skjuts. 2010 visades bara 30 filmer per år, 2015 var siffran 200. Antalet biografbesökare har därmed också mångdubblats, till 5 276 besökare år 2015.

– Kommunen ville att bion i Gustavsbergsteatern skulle finnas kvar och utvecklas. Därför gjorde vi en stor investering i ny, digital teknik, säger kulturchef Lena Gullmert.

577 000 kronor bidrog kommunen med, och i början 2013 fanns den nya tekniken på plats.

Filmrapporten, skriven av Ulf Slotte, lyfter fram just betydelsen av kommunens stöd för att biograferna skulle överleva. Att digitalisera var så dyrt att många biografer inte mäktade med det, utan kommunala pengar.

I Värmdö drev Gustavsbergs Folkets hus-föreningen tidigare bion i den kommunalt ägda Gustavsbergsteatern. Efter digitaliseringen slöt kommunen ett avtal med Eurostar, som driver biografen sedan dess.

Bion är ingen vinstmaskin, trots uppsvinget.

– Biografen går ihop på nuvarande nivå, men något större bidrag för administrationen blir det inte, säger Richard Liljedahl, en av Eurostars två delägare.

Många ungdomar förknippar Gustavsbergsteatern med skolbio ser därför hellre film i Sickla eller i Stockholm, berättar han. Därför visar man få actionfilmer och fler filmer för barn och en mognare publik.

För andra biografer i Värmdö kommun blev den nya digitala tekniken en dödsstöt. Mellan 2010 och 2014 försvann biograferna på Möja och Runmarö, och strax dessförinnan biografen i Hemmesta.

– Vi visade film i många herrans år men när de blev digitala gick det inte. Vi har inte pengarna, säger Sören Johansson, ordförande i Värmdö bygdegårdsförening i Hemmesta.

Runmarö hembygdsförening har försett både öbor och turister med film i över 50 år. Också här fick man stänga bion på grund av digitaliseringen. Istället bildade man en filmklubb och visar nu film med en videoprojektor, från dvd och Blue-Ray.

– Eftersom filmerna inte är helt nya hinner många se dem i stan, så besökarna har minskat. Och så har ju folk Netflix, säger Torbjörn Nordlindh, filmansvarig vid hembygdsföreningen.

Nu planerar hembygdsföreningen att investera i digital teknik, eftersom priset sjunkit med flera hundra tusen kronor på bara några år.

– Vi ska beställa in offerter och hoppas ha digital teknik inom ett år. Man kan söka bidrag hos Svenska filminstitutet och vi ska också höra oss för hos kommunen, säger Torbjörn Nordlindh.