ANNONS

Så blev Lidingö ”Hälsans ö”

Välkommen till Lidingö – Hälsans ö. De flesta känner till Lidingös slogan som nu fyller tio år. Den används för att locka folk till ön, men har också blivit ett slagträ i debatter.
ANNONS

Lidingö är en av landets grönaste kommuner, med 80 procent grönytor. På Lidingö ligger Bosön där idrottare och spelare från hela Sverige samlas för att träna.

Här anordnas Lidingöloppet med tiotusentals deltagare varje år och Lidingö runt som samlar segel­fantaster. Nyligen invigdes öns andra mountainbikespår på Elfvikslandet.

– Vi har verkligen naturen med oss i det här. Det är enkelt att gå ut och ströva, cykla och springa. Hälsans ö är tacksamt för oss att jobba med, säger Lidingö stads kommunikationschef Madeleine Helleday.

Hon var med redan för tio år sedan när representanter från kommunen, näringslivet och olika föreningar fick i uppdrag att hitta vad som är unikt med Lidingö, vad som skulle bli öns varumärke. Till sin hjälp tog de Lidingöbor i olika åldrar som fick svara på enkätfrågor om ön. Efter ett halvår var det omfattande arbetet klart.

– Vi var helt överens om att ­Lidingös unika egenskap var hälsa. Sedan tror jag faktiskt att det var Lidingö tidning som myntade begreppet Hälsans ö i en rubrik. Då plockade vi upp det eftersom det sammanfattade vår vision, ­säger Madeleine Helleday.

Förslaget om att göra Lidingö till ”Hälsans ö” klubbades igenom av ett enigt kommunfullmäktige 2005. I år firas tioårsjubileum bland annat med förra veckans hälsodagar på Bosön för Lidingö kommuns anställda.

De närmaste fem åren ska kommunen jobba mer fokuserat med tre områden: mat, motion och mötesplatser. I höst införs en köttfri dag i veckan på öns skolor och förskolor, ett beslut som har uppmärksammats i flera medier.

– Vi vill utmärka oss inom hälso­området och maten är en central fråga. Hälsoperspektivet finns även med när vi planerar nya bostadsområden och vi har konferensanläggningar och företagare som jobbar mycket med hälsosatsningar, säger Madeleine Helleday.

Men Hälsans ö har också blivit en slogan som används flitigt som slagträ i debatter.

ANNONS

– Det står på insändarsidorna nästan varje vecka känns det som. Att kalla sig för Hälsans ö är något som förpliktigar och ställer krav på oss att hela tiden utvecklas. Det är bra för det gör att det hålls levande. Om man tar fram något som inte väcker några känslor alls så blir det ju bara en hyllvärmare, säger Madeleine Helleday.

Lidingöloppet och riksidrottscentret på Bosön, där Siri Walmstedt gör tåhävningar, är bara två bidrag till kommunens varumärke som Hälsans ö.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.