ANNONS

Så blir 2016 i Österåker och Vaxholm

<b>Vilka slags förändringar vill du se i kommunen 2016? </b>Karin Sangevie, 47 år, sjuksköterska, Åkersberga:  "Jag vill ha mer miljötänk. Det behövs överallt, inom kollektivtrafiken, vården och skolan. Sedan vore det bra med fler cykelbanor."
<b>Vilka slags förändringar vill du se i kommunen 2016? </b>Karin Sangevie, 47 år, sjuksköterska, Åkersberga: "Jag vill ha mer miljötänk. Det behövs överallt, inom kollektivtrafiken, vården och skolan. Sedan vore det bra med fler cykelbanor."
&lt;b&gt;Vilka slags förändringar vill du se i kommunen 2016? &lt;/b&gt;Osmi Laine, 58, arbetslös, Söra:  &quot;Man borde ändra det som blivit fel, centrum passar inte skärgårdsmiljön här. Det är en väldigt vacker kommun, vi borde göra om centrum så att det också blir vackert. Sedan tycker jag att man ska satsa mer på skolan.&quot;
<b>Vilka slags förändringar vill du se i kommunen 2016? </b>Osmi Laine, 58, arbetslös, Söra: "Man borde ändra det som blivit fel, centrum passar inte skärgårdsmiljön här. Det är en väldigt vacker kommun, vi borde göra om centrum så att det också blir vackert. Sedan tycker jag att man ska satsa mer på skolan."
&lt;b&gt;Vilka slags förändringar vill du se i kommunen 2016? K&lt;/b&gt;atarina Roxendal, 54, egenföretagare, Åkersberga:  &quot;Vi behöver bättre kommunikationer. Vägen borde breddas och bussarna borde åka ut till fler ställen.&quot;
<b>Vilka slags förändringar vill du se i kommunen 2016? K</b>atarina Roxendal, 54, egenföretagare, Åkersberga: "Vi behöver bättre kommunikationer. Vägen borde breddas och bussarna borde åka ut till fler ställen."
&lt;b&gt;Vilka slags förändringar vill du se i kommunen 2016? &lt;/b&gt;Jesper Wendler, 52, jobbar med it, Åkersberga:  &quot;Jag vet inte, jag tycker kommunledningen verkar ha bra koll. Det byggs ju saker överallt.&quot;
<b>Vilka slags förändringar vill du se i kommunen 2016? </b>Jesper Wendler, 52, jobbar med it, Åkersberga: "Jag vet inte, jag tycker kommunledningen verkar ha bra koll. Det byggs ju saker överallt."
&lt;b&gt;Vilka slags förändringar vill du se i kommunen 2016? &lt;/b&gt;James Johannesson, 81, pensionär, Österskär:  – Infartsparkeringarna vid Tuna och Österskär behöver byggas ut, om man vill att folk ska åka kollektivt behöver man kunna parkera vid stationen. Ofta när man kommer dit finns det inga platser, det stimulerar inte under tågåkandet.
<b>Vilka slags förändringar vill du se i kommunen 2016? </b>James Johannesson, 81, pensionär, Österskär: – Infartsparkeringarna vid Tuna och Österskär behöver byggas ut, om man vill att folk ska åka kollektivt behöver man kunna parkera vid stationen. Ofta när man kommer dit finns det inga platser, det stimulerar inte under tågåkandet.
&lt;b&gt;Vilka slags förändringar vill du se i kommunen 2016? &lt;/b&gt;Bengt Fredriksson, 68, egenföretagare, Åkersberga:  &quot;Det vore bra om de byggde om den sarkofag till centrum som vi har nu. Det andra förslaget som fanns var bättre, men det är väl försent nu.&quot;
<b>Vilka slags förändringar vill du se i kommunen 2016? </b>Bengt Fredriksson, 68, egenföretagare, Åkersberga: "Det vore bra om de byggde om den sarkofag till centrum som vi har nu. Det andra förslaget som fanns var bättre, men det är väl försent nu."
Skattesänkningar, kajbråk, nya bostäder och projekt som drar ut på tiden.

Det är något av det som väntar invånarna i Österåker och Vaxholm år 2016.
ANNONS

I Österåker innebär det nya året en rejäl skattesänkning. Trots det planeras ett antal satsningar under året. Skolan får 49 miljoner kronor i extra stöd som bland annat ska gå till högra löner för lärare och rektorer. Ett flertal infrastrukturförslag ska utredas. Bland annat en närtrafiksbusslinje på Ljusterö och en pendelbåt till Stockholm.

Kommunen fortsätter att växa och det kommer antagligen att byggas fler bostäder än de 316 som kommunens prognos förutspår.

Bland de områden som kommer att fortsätta växa fram är Östra Kanalstaden och Fredsborg.

Stora projekt drar dock ut på tiden. Det planerade köpcentret vid Rosenkälla har fortfarande inte börjat byggas. Ett tag var det tänkt att byggstart skulle bli under 2016, men det kommer inte att ske. Byggbolaget Orrtornet väntar på att det ska tas fram en vägplan innan de går vidare.

Byggbolagets vd Anders Tegelberg uppskattar att det som det ser ut nu förmodligen inte kan börja byggas förrän tidigast 2018.

En efterlängtad förändring för Österåkers invånare är att tunneln under Åkersberga centrum öppnar i veckan. Med fyra körfält öppna ska det lösa en av de värsta trafikpropparna i kommunen.

Däremot kommer det dröja lite ytterligare innan det blir fyra körfält mellan Svinningerondellen och rondellen vid Stationsvägen. Det beror på att kylan hindrat arbetet.

I Vaxholm är skatten oförändrad. I stället blir 2016 ett förväntningarnas år.

Startar linfärjan? Vad vill det nya kommunalrådet? Blir den nya idrottshallen på Campus Vaxholm klar, som utlovats till höstterminen? Idrottshallen är redan försenad, men kommunen har brutit med det förra byggföretaget och räknar nu med att bygget ska stå klart i år.

ANNONS

2016 handlar även om hur kajerna ska förändras, för att utveckla affärslivet och locka dit fler invånare.

I år välkomnar Vaxholm också nya invånare. Under förra året fick kommunen kritik för att inte ta emot tillräckligt med flyktingar.

Det ska det bli ändring på nu. Minst två boenden för ensamkommande flyktingbarn ska öppna, och kommunen gör sig redo att ta emot upp till 50 nyanlända.

Fakta

Ovisst om kajerna

Utvecklingen av kajerna fortsätter. I det förslag som finns ska hotell, restauranger och bostäder byggas. Dessutom ska båtmackarna hamna väster om färjeläget och kiosken ska ge plats åt turistbyrån. Förslaget har upprört många och det är ännu oklart om det kommer att genomföras. I det framtagna programmet föreslås att färjeplan ska omdisponeras under 2016 så att det blir en busshållsplats direkt vid färjeläget. Dessutom ska man besluta om Shelltomten. Stadens förslag är att det ska bli ett Östersjöns hus, en mötesplats för kunskap om havet.

Love Ahlstrand

Fakta

Flera nya anläggningar

Det ska bli en ny friidrottsanläggning vid Åkersberga sportcenter. Just nu pågår bygglovsprövning, sedan ska det upphandlas. När det är klart beror på hur lång tid processen tar. Något som till stor del beror på hur många som överklagar.

– Det är svårt att säga någonting om det nu, säger Per-Olof Kroon, biträdande samhällsbyggnadschef.

I Vaxholm väntas den nya idrottshallen bli klar lagom tills höstterminen.

Love Ahlstrand

Fakta

Det här händer i år

Roslagsbanan: I februari inleds Sverigeförhandlingen då frågan om tunnelbana till Täby och Roslagsbana till city ska avgöras.

Korruptionsutredningen: Har det begåtts något brott i affärerna mellan Douglas och M-politikerna Ingela Gardner och Jan-Olov Sundström? Frågan avgörs av Riksenheten för korruption som ska besluta om åtal väcks eller förundersökningen ska läggas ner.

Flyktingboenden i Vaxholm: Två flyktingboenden för ensamkommande. Det ena öppnar den 18 januari, det andra i sommar. Totalt kommer cirka 30 ensamkommande barn hit.

Linfärjan i Vaxholm: I maj ska färjan till Kastellet tas i bruk.

Nytt kommunalråd: Den 1 september får Vaxholm ett nytt kommunalråd, då Lars Lindgren (M) avgår.

Fakta

Ingen byggstart för Rosenkälla

Tanken är Rosenkälla ska bli ett av nordens största köpcentrum. När det är klart ska det bestå av stora kupolformade tak som täcker gator med olika butiker. Utöver en större galleria med butiker och restauranger ska det också finnas olika typer av aktivitetsområden.

Envisa rykten säger att Ikea ska etablera sig där. Men än så länge består Rosenkälla endast av obebyggd skogsmark. Byggstart blir förmodligen tidigast 2018.

Love Ahlstrand

Fakta

Fler nya lägenheter

Österåker fortsätter att expandera. Byggandet av de nya områdena Fredsborg och Östra Kanalstaden fortsätter under året. Prognosen är att det ska byggas 316 bostäder 2016. Men det är förmodligen en för låg uppskattning, menar kommunens översiktsplanerare Charlotte Hedlund.

– På tjänstemannanivå ser vi ett behov av att skriva upp den siffran, det har beviljats många bygglov.

I Vaxholm kommer runt 125 nya lägenheter att färdigställas. En del av dem blir i kanslihuset på Rindö, andra områden som får nya lägenheter är Pålsundstrand och Kullö terrass. Cirka 150 lägenheter kommer att påbörjas, bland annat ska det bli radhus i Rindö hamn.

Love Ahlstrand

Fakta

Ska Douglas båthall rivas?

Ska familjen Douglas privata båthall i Säbyviken rivas eller bli offentlig, så att allmänheten får använda den?

Frågan kan avgöras i år då politikerna väntas anta den nya detaljplanen för en utbyggnad av Säbyvikens marina.

– Jag vill naturligtvis att vi lägger fram en detaljplan till kommunfullmäktige som antas under 2016, säger Hampe Klein (M), ordförande i byggnadsnämnden.

Pia Bispo

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.