Min lokala hjälte

Så blir busstrafiken i Hägersten-Liljeholmen

Den 25 oktober klubbas de ändrade bussturerna.
Den 25 oktober klubbas de ändrade bussturerna.
Buss 147 mellan Liljeholmen och Hökmossen får utökad trafik, medan trafiken glesas ut för buss 153 mellan Fridhemsplan och Bredäng.
Det framgår av SL:s förslag till trafikändringar för nästa år.

Buss 153 mellan Fridhemsplan och Bredäng – via Mälarhöjden och Örnsberg – får glesare trafik. Det blir 15-minuterstrafik i stället för 12-minuterstrafik, redan i december.

För bara ett par år sedan var buss 153 nedläggningshotad, med motiveringen att den till stora delar går parallellt med t-banans röda linje. Men både lokalpolitiker och resenärer protesterade och framhöll att buss 153 är hårt belastad både under morgonrusningen och eftermiddagsrusningen, då många tar den till och från stan.

Protesterna gjorde att SL ändrade sig. Linjen fick vara kvar, men trafiken glesades ut från 10-minuterstrafik till 12-minuterstrafik.

Nu är det dags för ännu en neddragning. Från och med den 11 december är det 15-minutertrafik som gäller.

– De nya tiderna kommer att gälla under normaltidstrafik, det vill säga när det inte är storhelger eller sommar, säger Claes Keisu, presskommunikatör vid SL.

Förändringen för buss 153 ingår i ett stort paket om nästa års kollektivtrafik, som landstingets trafiknämnd fattar beslut om den 25 oktober. Förändringarna innebär att 78 bussturer får ökad turtäthet och 35 minskad.

Här är fler förändringar för Hägersten-Liljeholmen:

*Linje 147 Liljeholmen-Hökmossen: Linjen får utökad trafik på vardagar från klockan 17 till 22 på grund av hög belastning.Även utökad trafik på lördagar mellan kockan 14 och 19.

*Linje 145 Telefonplan-Årstaberg (-Liljeholmen): Linjen läggs ner då Västbergabron öppnar till sommaren 2017

*Linje 152 Liljeholmen-Bromma flygplats: Trafiken på linjen dras in på helger. Resande hänvisas till annan SL-trafik så som tvärbanan och linje 110.