Så blir du av med fallfrukten

Vad göra av all frukt? Det funderar många villaägare på just nu.

Som sista utväg går det att göra biogas av fallfrukt – via en speciell rosa container på återvinningscentralen i Bromma.

Äpplen, plommon, päron… En och annan villaägare plågas av dåligt samvete över frukt som ruttnar bort i trädgården.

– I vårt moderna samhälle styrs det mesta av effektivitet. Med den prispress på mat som finns är det alltför många som inte tycker att det är värt att gå ut och plocka sina egna äpplen. Då åker folk kanske hellre till en affär med bilen och gör alla sina inköp – och köper importerade äpplen från Argentina, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på konsumentföreningen Äkta vara.

Föreningen, som jobbar med matkvalitet, kämpar för att svenska äpplen ska tas tillvara i större utsträckning, bland annat via en webbaserad ”fruktförmedling”. Men Björn Bernhardson uppmanar också den som har fruktträd att själv ”göra mat” av frukten.

– Man kan göra något med äpplen till nästan varje måltid, till exempel en paj eller annan efterrätt, musta eller göra cider, ha bitar i salladen eller äta äpplet som det är, säger Björn Bernhardson.

I sista hand kan man köra sin fallfrukt till den rosa containern på återvinningscentralen. Förra året lämnades 116 ton fallfrukt in på detta sätt – bara på Bromma återvinningscentral. De ruttna äpplena – för det är mest äpplen – användas sedan för omvandling till fondonsgas.

– Energin är så hög i äpplen att det är värt att ta tillvara, säger Jonas Selander-Lyckeborg på Stockholm Vatten Avfall AB.

Upplägget med en särskild låda för rutten frukt infördes på försök på återvinningscentralerna i Stockholm för två år sedan. Försöket blev så lyckat att man nu kör insamlingen i full skala på alla anläggningar i kommunen. Bromma är en av de mest välbesökta.

– Har man redan insamling av matavfall hemma går det bra att lägga små mängder av fallfrukt i matavfallskärlet. Men är det stora mängder är det bättre ta det till återvinningscentralen, säger Jonas Selander-Lyckeborg.

Fakta

Ge bort, ordna självplock och musta

Använd frukten själv! Gör paj, mos eller tärna ner äpplen i din sallad.

Ställ ut kassar vid brevlådan och uppmana folk som går förbi att ta för sig.

Bjud dina vänner och bekanta på självplock!

Skänk bort frukt via sociala medier och webbplatser. Föreningen Äkta vara har en fruktförmedling på sin webbplats och Facebooksidan ”Jag vill ha frukt”.

Musta på musteri. I Brommas närhet finns Rosenhills musteri på Ekerö och Äppelfabriken på Färingsö.

Som sista utväg: Lämna frukten i containern för fallfrukt på Bromma återvinningscentral.