Så blir du bästa naturfotografen

Båda är forskare inom lärande och vård till vardags och ingen av dem jobbar med varken foto eller den vilda naturen i veckorna.
Båda är forskare inom lärande och vård till vardags och ingen av dem jobbar med varken foto eller den vilda naturen i veckorna.
De har stått öga mot öga med både björnar och vargar.

Nu visar hobbyfotograferna Uno Fors och Lotta Arborelius upp några av sina möten – och guidar dig som vill bli bättre naturfotograf.

Du behöver varken vara proffs eller ha överdrivet med pengar och tid för att ta fantastiska naturbilder. Du behöver inte ens lämna Haninge.

Det har äkta makarna Uno Fors och Lotta Arborelius från Tyresö bevisat.

I 20 år har de fotograferat på fritiden, och nu ställer de ut 40 bilder i Tyresta från de senaste fem åren.

De har rest i Nord- och Sydamerika, Norden, Sverige, Stockholmsregionen – och Tyresta.

Utställningen på Tyresta är fokuserad på nordiska djur. Uno och Lotta har fångat allt från dovhjort och gräsand till järv, björn, varg, val och späckhuggare på bild.

– Vem du än är kan du ge dig ut med kameran och få till dessa möten med djur. Du behöver inte åka långt, bara i Tyresta finns ju ett otroligt rikligt djurliv. Vi ser djuren som varelser med egna tankar, idéer och liv och sitter ofta bara och tittar på hur de beter sig, säger Uno Fors.

Han berättar bland annat om kungsfiskaren vid Tyresö slott i vintras.

– Det är ju en väldigt rolig krabat man knappt tror finns i Sverige. Det finns ju en massa oerhört vackra fåglar runt Stockholm. Som Råstasjön i Solna, och Tysslingen utanför Örebro. Rovdjur, rovfåglar, kungsörnar finns ju här, men det är svårare att hitta dem här än inåt landet.

Uno och Lotta har stått öga mot öga med både björnar och vargar.

– Man blir stum. Björnen bestämmer, kan jag säga. Man sitter i gömslen av tyg och enkelt trä, och björnen kan ju putta omkull det om det vill. Men respekterar du djuren så respekterar dem dig, säger Uno.

Har du aldrig varit rädd?

– Jag är aldrig livrädd, inte för att bli uppäten eller så. De vilda djuren känner lukten av oss, men respekterar oss. Och är du lugn och tyst så kommer de fram ibland.

Lotta ger lite olika tips om hur man ska lyckas med kameran:

– Börja med att mata fåglar, antingen hemma eller på vissa ställen. Du kommer att få dina chanser. Och lär dig din skog, gå samma runda många gånger. Till sist märker du att det finns någon specifik fågel på ett visst ställe, eller en plats där dovhjortar brukar vara. Vi vill visa att även amatörer kan ta fantastiska bilder. Det handlar bara om att hitta platserna. Man ska ha en del tur såklart.

Uno säger att han är mest ”galen” av de två.

– Jag reser ganska mycket i jobbet och har kombinerat jobbresor till Saudiarabien, Egypten eller Colombia med att ge mig ut och ta bilder. Colombia gränsar till Amazonas, så vi fotade alla vilda djur vi kunde då.

Utställningen börjar på söndag den 3 april med vernissage, och pågår i två månader.

Uno och Lotta inleder med ett kort föredrag i samband med vernissagen.