Så blir du kung på dansgolvet

Tobias Wallins bästa tips: släpp loss på dansgolvet.
Tobias Wallins bästa tips: släpp loss på dansgolvet.
Kebaben och gräsklipparen. Och kanske lite rumba. För att lyckas på dansgolvet behöver rörelserna inte vara traditionella. Tobias Wallin ger tipsen att använda på julfesterna.

– Var utåt, släpp loss, visa att du finns.

Orden kommer från Tobias Wallin, som har vunnit otaliga danspriser och under flera år medverkade i tv-programmet Let’s dance.

– Rätt steg är inte allt. För att lyckas på julfesten och bli en kung eller drottning på dansgolvet är utstrålningen desto viktigare.

Själv har Tobias Wallin tekniken sedan många år. När han var 8 år tog konsten att röra sig till musik över hans liv.

Han fastnade helt för tiodans, engelskans ballroom dancing, Men för den som redan nu vill öva på dansstegen inför kommande julfester är vinnaren inte vals, anser Tobias Wallin.

– Då gäller det att visa att man finns. Med stora tydliga rörelser. Börja med peken. Att med rak arm peka på någon med höjt ögonbryn.

Efter peken är det bara fortsätta att ta över dansgolvet. Med rörelser som vattenspridaren, kebaben, gräsklipparen – och för den som kan lite höftrörelser: rumba.

– Kebaben är grym. Tjejen står i mitten och snurrar med händerna ihop över huvudet. Killen hugger i luften runt om.

Gräsklipparen är också ett bra tips, tycker Tobias Wallin. Dra i gång sin klippare åtta gånger med armen och åk sedan i väg med båda armarna rakt ut.

– Ett säkert tips för att få med någon hem är att gunga sida till sida med den man är intresserad av och avsluta med droppen, tjejen blir kastad bakåt. Det funkar alltid, säger han.

Dansen är Tobias liv och sedan några år för han den vidare. I vår ska han hålla i kurser i tiodans genom Studieförbundet Vuxenskolan i Södertörnskyrkan. Redan den 1 december finns ett prova-på-tillfälle i samma lokal.

Oavsett om det handlar om att dansa på en kurs eller på en julfest så finns en viktig ingrediens, menar Tobias Wallin.

– Har man utstrålning så spelar inte dansstegen så stor roll. Karisman vinner alltid.