ANNONS

Så blir Melkers nya citykrog

Melker Andersson ppnar ny krog n sta r tillsammans med Danyel Couet, i det s k M sterhuset p M ster Samuelsgatan..
Bakom PK-huset byggs just nu ett nytt och lyxigt kontorshus. Hit flyttar Melker Andersson och Danyel Couet in nästa år med en krog som ska förse det högpresterande cityfolket med må bra-mat och avslappad stämning.

Med en profilerad krog kan fastighetsägaren dra besökare till nybygget.
ANNONS

Melker Andersson sålde nyligen två av krogarna i sitt imperium, Trattorian på Norr Mälarstrand och Le Rouge i Gamla stan, till ­Peter Nordin som innan dess också övertagit Godthem på Djurgården.

Men han har ändå tio krogar kvar i F12-gruppen och arbetsbelastningen är fortsatt hög.

– Nu sitter jag med fyra människor framför mig och är lite stressad, säger han först när Lokaltidningen Mitt i når honom på telefon.

Och han har alltså nya projekt på gång. Ett av dem är att öppna krog i den fastighet som det internationella bolaget Pembroke just nu bygger på Mäster Samuelsgatan. Här ska Nordea få sitt nya kontor och i förra veckan blev det klart att affärsjuristbyrån Delphi flyttar in i de övre våningsplanen.

Högst upp i huset byggs en terrass med utsikt över Strömmen och Kungsträdgården. I gatuplanet flyttar alltså den nya krogen in.

– Det är ingen traditionell restaurang, vi öppnar snarare en plats för mat och dryck, säger Melker Andersson kryptiskt.

Hur många stolar får plats?

– Vi räknar inte i antal stolar och sittningar. Det är en annan sorts krog. Men det blir allt från frukostmöten till coachningar och lunch. Fokus ligger på välmående.

Pembroke följer när de samarbetar med F12 samma recept som AMF Fastigheter använt sig av i Moodgallerian tvärs över gatan och Diligentia i det nyrenoverade Skandiahuset på Sveavägen: De knyter till sig en välrenommerad krögare för att dra folk och höja hyresvärdet på lokalerna.

ANNONS

I Moodgallerian står etablissemang som Boqueria och Eat för en stor del av dragningskraften, i Skandiahuset har Urban Deli smygöppnat en ny filial.

– Branschen har nog insett att bra krogar spelar en viktig roll i fastigheter där shopping, kontor och andra lokaler finns. Att det också ska finnas möjlighet att äta och dricka bra, säger Melker Andersson.

Han etiketterar krogen som casual dining, alltså ett ställe där man inte behöver planera sitt besök men som ändå är bekvämt. Här ska det serveras mat som gästen mår bra av, men Melker Andersson vill inte se satsningen som en del av hälsotrenden.

– Det kan så lätt missuppfattas. Min erfarenhet är att man ofta tappar matglädjen och lusten när man presenterar det så. Men jag och Danyel har lärt oss att vi behöver bra och väl sammansatt kost. Jag klarar inte längre att slarva, jag måste få rätt mat och dryck, jag fixar det inte annars.

Melker Andersson öppnar ny krog på Mäster Samuelsgatan nästa år tillsammans med Danyel Couet.

Vi räknar inte i antal stolar och sittningar. Det är en annan sorts krog. Melker andersson

Fakta

80-talskåkar i marmor stod där tidigare

Fastigheten blir på 30 500 kvadratmeter, med kontor och butikslokaler. Större delen, sju av tio kontorsplan, kommer att upptas av Nordea. En av de hyresgäster som är klara är affärsjuristbyrån Delphi, som flyttar från sin nuvarande adress i Sparbankshuset på Regeringsgatan och in ett nytt kontor på 2 300 kvadratmeter högt upp i den nya fastigheten på Mäster Samuelsgatan.

Huset ska vara inflyttningsklart nästa år.

På platsen stod tidigare hus från 1980-talet i påkostade material som marmor. De revs för att ge plats åt den nya fastigheten som av Pembroke lanseras som Mästerhuset. Det uppskattar inte antikvarierna på Stadsmuseum, som anser att det sker en smyghöjning av taken i city utan att den föregåtts av någon principdiskussion.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.