ANNONS

Så blir nya Hässelby strand

Höghuset Mälarutsikten har nu fått sin högsta våning. Fasaden var redan målad och klar vid uppförandet.
Höghuset Mälarutsikten har nu fått sin högsta våning. Fasaden var redan målad och klar vid uppförandet.
Nya torget. Kyrkan till vänster är den enda byggnaden som blir kvar av det gamla centrumet. De uppförda väggarna i nedre delen av bilden är en del av Hemköps framtida nya lokal. Byggnaden där Hemköp nu ligger (ovan) ska rivas och ersättas av 160 lägenheter i ett hus på 3-6 våningar.  De 68 lägenheterna i bostadsrättsföreningen Stationen till höger i bilden är redan klara och här finns den nya tunnelbaneuppgången.
Nya torget. Kyrkan till vänster är den enda byggnaden som blir kvar av det gamla centrumet. De uppförda väggarna i nedre delen av bilden är en del av Hemköps framtida nya lokal. Byggnaden där Hemköp nu ligger (ovan) ska rivas och ersättas av 160 lägenheter i ett hus på 3-6 våningar. De 68 lägenheterna i bostadsrättsföreningen Stationen till höger i bilden är redan klara och här finns den nya tunnelbaneuppgången.
Utsikten från höghusets högsta våning.
Utsikten från höghusets högsta våning.
På de övre våningarna håller betongväggarna just nu på att spacklas för att täcka hål och ojämnheter.
På de övre våningarna håller betongväggarna just nu på att spacklas för att täcka hål och ojämnheter.
Nya bostäder i Hässelbys högsta höghus, nytt torg, mer service och fler butiker. Omdaningen av Hässelby strand pågår för fullt.
ANNONS

Bygghissen går inte upp till högsta våningen, för den allra sista biten är det trapporna som gäller. Trappor, väggar och tak är bara kal betong här uppe. Öppningen till balkongerna har fortfarande inte fått några dörrar och platschefen Nicklas Carlsson får trycka ut frigolitplattan som sitter i hålet som skydd. Det är en svindlande upplevelse att kliva ut på balkongen, som fortfarande endast har tillfälligt räcke av stålpålar och träplankor.

Utsikten är slående – härifrån syns kraftvärmeverkets torn, hela Hässelby villastad, Mälaren och dess öar.

Nyligen fick det nya höghuset i Hässelby strand sin högsta våning. Här byggs nu 127 bostäder, från små tvåor på 34 kvadratmeter till treor på 74 kvadratmeter. Alla är slutsålda och inflytt är planerad till hösten 2016.

På bottenplan ska Hemköp öppna. Väggarna, klädda i aluminium, står ut från byggnaden och lokalen får alltså mycket större yta än våningarna ovanpå.

Höghuset kallas Mälarutsikten och är ett av flera projekt när Hässelby strands centrum görs om. Livsmedelsbutiken ligger just nu i byggnaden mitt emot, i fastigheten Myntkabinettet. Den ska rivas och Alm equity, som även bygger höghuset, ska uppföra nya bostäder på fastigheten. Lägenheterna planeras bli mindre än de i höghuset.

– Det kommer att bli smålägenheter i en byggnad på fyra till sex våningar, men exakt hur det kommer att se ut är inte helt klart. Vi håller på med bygglovsprocessen nu, säger Simon Svensson, projektledare på Alm equity.

Företaget har siktet inställt på ungefär 160 lägenheter i fastigheten och bottenvåningen ska inrymma butikslokaler.

– Det blir lite smålokaler, inga större, säger Simon Svensson.

Vilka butiker som ska flytta in är ännu oklart.

ANNONS

– Så långt har vi inte kommit. Men ett kafé skulle väl passa och kanske ett apotek, men som sagt, det är inget bestämt, säger Simon Svensson.

Det är heller inte spikat hur många affärslokaler som bottenvåningen får.

– Men det blir mellan två och fyra.

Först när Hemköp har flyttat in kan bygget starta.

– Vi hoppas att vi kan starta någon gång under hösten nästa år, säger Simon Svensson.

Några delar av Hässelby strands nya centrum är redan färdigställda. Hökerums 68 lägenheter i byggnaden där också den nya tunnelbaneuppgången finns står klara. Skanska har också byggt klart flerbostadshuset bakom kyrkan, där en förskola tidigare låg. Här finns nu 26 bostäder.

Den sista pusselbiten som ska sammanlänka de olika projekten blir det nya torget i mitten. Området fungerar just nu som en avlastningsplats för företaget som bygger höghuset.

– Vi kommer att projektera om torget och har i dagsläget tyvärr inga skisser på det hur det kommer se ut, säger Linda Belfrage, projektledare på stadens exploateringskontor.

Detaljplanen för Hässelby strands centrum trädde i laga kraft redan i september 2007. Då beräknades endast 210 bostäder byggas i området. Sedan dess har antalet bostäder ökat – siffran är nu 381.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.