Så blir stationen i Hagastaden

Perrongen.
Perrongen.
Kristallpassagen.
Kristallpassagen.
Åsa Jungnelius är konstnären som har fått uppdraget att utsmycka den nya tunnelbanestationen under Hagastaden. Hon tänker sig stationen som en riktig glitter- och färgexplosion i form av en snäcka.

Lustigt nog är hennes egen favorit Östermalmstorgs enkla utformning.

– Jag har sett på stationen som ett monumentalt hålrum som öppnar upp sig, som en snäcka. Men också som en hyllning till moderskapet, berättar Åsa Jungnelius.

Genom en liten öppning ska resenären via rulltrappor färdas genom snäckans inre. På vägen ner till perrongen passerar man en kristallpassage och en regnbågsatmosfär. Väl nere på perrongen är man i snäckans hjärta.

Regnbågsatmosfären, som är ungefär halvvägs ned i underjorden, beskriver hon som en enorm spegelsal. I det lila taket hänger glasbitar i form av havstulpaner som är målade i ett pärlemorskimmer.

– Sen är det rostfritt stål som är uppolerat så att det skapas ett evighetsrum, som i Versailles festsalar, säger hon.

Nere på perrongen finns fyra skulpturer, bland annat en enorm pärla – två meter i diameter. Färgskalan nere på perrongen går i aprikos, ljusröd, rosa.

Lustigt nog är hennes egen favoritstation i tunnelbanan nästan en motsats till det färgglada hon tänker sig.

– Jag är ju förtjust i Östermalmstorg. Den är i all enkelhet så slagkraftig, att man kan överföra nerven i en teckning till så stort format och uppleva samma nerv.