Så bygger du din julgrupp

Traditionell grupp med hyacinter
Traditionell grupp med hyacinter
Med en hemgjord julgrupp ordnar du såväl en personlig gåbortpresent som en stämningsfull pyntning i jul.

– Använd gärna naturmaterial – och se till att fylla ut ordentligt. Det får inte se tomt ut, säger Carina Kandell.

Hon börjar med en röd skål – korgar gillar hon inte för dem kan man inte göra så mycket med under resten av året. Har man ingen bra skål kan man gärna ta något annat kärl man har hemma, tycker Carina.

I botten ligger riktig blomjord, det är bättre än exempelvis torv för då håller sig växerna längre. Basen blir två hyacinter, en julstjärna och en murgröna.

– Jag gillar de traditionella julgrupperna mest. Men här har jag tagit en ny, röd sorts hyacinter som är väldigt fina, säger Carina Kandell.

Carina kandell driver Blomsterprinsessan på Rönninge torg och har tidigare hållit kurser för folk som vill lära sig att göra egna julgrupper. Fram till jul räknar de med att göra mellan 500 och 600 julgrupper i butiken, men de säljer också mycket material till dem som vill pyssla själva.

– Det är viktigt att det blir fullt i krukan. Jorden ska knappt synas och man ska kunna vända den uppochner utan att något ramlar ur. Ta hellre en mindre kruka annars, säger Carina och toppar julgruppen med vitmossa – riktig grön alltså, inte den gråa vi normalt kallar vitmossa men som egentligen heter fönsterlav.

Sedan är det dags att pynta.

Carina snurrar med van hand en rosett av ett rött band som hon fäster med en ståltråd och trycker ner. Rosetten kräver övning, men antingen kan man köpa färdiga eller gå in i en blomsteraffär och be personalen göra några, tycker Carina. Sedan blir det kulor, men inte klassiskt röda.

– Det är modernt med koppar- och champanjefärger i år, jag tycker att det blir väldigt festligt.

Den traditionella julgruppen är klar. Den som vill variera sig kan gärna använda sig av naturmaterial, säger Carina och visar upp en grupp med lila hyacinter, en lilatonande fetbladig Enchevaria och tallkottar. I en annan ligger en rödlök och torkade apelsinskivor på den gröna mossan.

– Och här har jag återanvänt julnötterna som blev över förra året, säger Carina och visar upp en gran av mossa där hasselnötter, barkbitar och stjärnanis vrider sig i en spiral.

Själv samlar Carina på sig material när hon är ute i skogen, men för den som inte kan eller vill samla själv finns det att köpa i många blomsterbutiker. I skåpen hemma kan man också hitta mycket matnyttigt, tycker hon.

– Jag har till exempel alltid en låda gamla julgranskulor som man kan använda sig av. Det är bara att använda fantasin!

Med några enkla knep som mossa, långa kanelstänger och en sparad julgranskula förvandlar Carina Kandell en vanlig orkidé till en julprydnad.

Fakta

Använd naturmaterial som bark, nötter och kottar

Använd gärna naturmaterial som kottar, bark, kastanjer och nötter.

I blomsterbutiker kan man köpa såväl rosetter som ståltråd att binda med.

Återanvänd gärna krukor och kärl som du har hemma. Gammalt julpynt kan också komma väl till pass.

Se till att fylla gruppen ordentligt så att det inte ser tomt ut.

Använd riktig blomjord och vattna lite om gruppen exempelvis innehåller julstjärnor.