Så får du den rätta vårkänslan

– Generellt längtar folk till våren eftersom den kommer så sent till Norden och många blir glada av att bara se exempelvis en syren, säger floristen Olivera Johansson.
– Generellt längtar folk till våren eftersom den kommer så sent till Norden och många blir glada av att bara se exempelvis en syren, säger floristen Olivera Johansson.
Olivera Johansson visar upp ett exempel på en typisk påskplantering.
Olivera Johansson visar upp ett exempel på en typisk påskplantering.
Balkansipa.
Balkansipa.
Bollviva.
Bollviva.
Kungsängslilja.
Kungsängslilja.
Knoppar, ljusare dagar och sol. Nu är våren på ingång.

Floristen Olivera Johansson på Gullvivans blomsterhandel tipsar Mitt i:s läsare om hur man skapar den rätta vårkänslan med blommor.

Ljusgrönt och ljusrosa. Det är två färger som Olivera Johansson nämner som typiska för våren. Däremot brukar hon ta det försiktigt med gult.

– Vi brukar inte köra med så mycket gult, det blir lätt övermättat och är väldigt förknippat med påsken. Gult kan också ofta upplevas lite intensivt, nästan lite aggressivt, säger hon.

För den som ändå vill ha gult i sitt blomsterarrangemang tipsar Olivera om att lägga till något vitt då det lugnar ner hela intrycket.

– Många är inne på att påsken måste vara gul. Det här med lysande färger och fjädrar är mer till för barnen, men det går att skapa mycket vårkänsla med bara blommor.

Ett sätt att göra det är genom att plantera.

– Så fort man fyller en kruka får den en mening. Man kan till exempel slå sönder krukan lite för att få en antik och spännande känsla, tipsar floristen.

För den kreativa Lidingöbon, som gärna skapar sitt blomsterarrangemang själv, har Olivera Johansson några förslag.

– Har man ett fruktträd kan man plocka kvistar därifrån. Björkris brukar också vara populärt och även blåbärsris med sina små gröna blad. Man behöver inte köpa vårintryck, det går lätt att skapa själv. Det behöver inte vara så stora saker, det gäller att hitta små knep, säger hon.

Sådana knep kan till exempel vara att plocka barkbitar, småsten och kvistar att dekorera blomsterarrangemanget med.

– Mossa är också fint, men det får inte se för juligt ut. Sen kan man köpa eller gräva upp någon planta i sin trädgård. Det kan egentligen vara vad som helst som bringar in lite liv.

För att få den rätta känslan tycker floristen däremot att det är viktigt att följa naturen.

– Medan sommaren är mer blommigt, överdådigt och prunkande är våren mer liv och blommorna får därför gärna spegla att livet är nära. Det får inte vara för prunkande. Man kan tänka att man härmar naturen, säger hon.

För den som vill bevara vårkänslan länge är lökväxter ett alternativ.

– Traditionellt har lökväxterna länge förknippats med våren. Det ligger långt bak i tiden då man drev upp lökväxter, så som hyacinter, kring jul för att ha dem till våren, det var det som gick att dra upp lokalt. Idag ser det inte likadant ut eftersom vi även har väldigt mycket importerade och exotiska växter, säger Olivera.

En annan vårsysselsättning att ägna sig åt är odling.

– Det finns många fröer man kan börja så tidigt. Nu är jag florist och inte trädgårdsmästare men ett tips till nybörjaren är att odla squash. Belöningen blir enorm, det är roligt med blommor som ger resultat. Och squashen kan du äta både blommorna och frukten på, säger Olivera Johansson.

Fakta

Blommiga vårtips

Blått. ”Blått är vår för mig, det skapar ett djup.”

Vitt. ”Det lättar upp, speciellt gula arrangemang.”

Dekorera. ”Plocka småsten, kvistar, mossa och bark ute i naturen.”

Vattna. ”Lägg is på planteringen. Det är vackert och ger en naturlig kyla och väta.”

Källa: Floristen Olivera Johansson