Så fixar du snabb julmat

Tobias Bentley.
Tobias Bentley.
Skolkocken Tobias Bentley gillar att planera maten. Särskilt inför julen. Men för den som är ute i sista minuten rekommenderar han en kombination av hummer, pocherade ägg med anjovis och en ugnstekt julskinka.

– De pocherade äggen brukar vi själva ha på julbordet. De ger en Jansson-smak, säger han.
Fakta

Bakad mandel & kaneläpplen

Bakad mandel med kanelstekta äpplen, 8port

Ingredienser:

4 st granny smith äpplen

3 msk smör

3 msk farinsocker

1 msk malen kanel

250 g rumsvarmt smör

250 g strösocker

250 g mandelmjöl

4 st ägg

Gör så här:

1. Blanda smör, socker, mandelmjöl och ägg väl, lägg smeten i en smord form och baka i ugn 150 grader i 60 min.

2. Skala, kärna ur och klyfta äpplena, stek dem i smör, krydda med socker och kanel. Servera vispad grädde eller vaniljsås till.

Fakta

Julskinka

Ugnsstekt julskinka med äpple, hasselnöt och brysselkål, 5port

Ingredienser:

1 kg rimmad julskinka med svål

500 g brysselkål

2 granny smith äpplen

100 g katrinplommon

100 g skalade hasselnötskärnor

smör

Gör så här:

1. Skinkan: Skär rutmönster i svålen och lägg den på ett ugnsgaller. Placera en ugnsform under, där saften kan droppa ner. Ugnstek i 175 grader ca 60–90 min. tills innetemperaturen är 70 grader. Om det behövs kör grilleffekt på ugnen så svålen blir krispig. Låt skinkan vila 15 min. innan du skär i den.

2. Brysselkål: Rensa och förväll den 5 min. i välsaltat vatten, kyl sedan ner den i kallt vatten.

3. Kärna ur, klyfta äpplet.

4. Rosta hasselnötterna i torr stekpanna, tillsätt 2 msk smör samt äpple, brysselkål och katrinplommon och stek ihop blandningen ett par minuter, salta och peppra. Skumma bort fettet från skinkspadet och tillsätt 2 dl spad till blandningen. Lägg upp grönsakerna på ett serveringsfat, skiva julskinkan och placera den ovanpå.

Fakta

Pocherade ägg

Pocherade ägg med ansjovisdressing och rågkrisp 6 port

Ingredienser:

6 ägg, 1 dl ättika, 2 dl vatten.

2 dl crème fraiche, 1 burk ansjovisfilé, saften av en halv citron.

2 skivor rågbröd av fullkornstyp, 1 kruka gräslök fint skuren.

Gör så här:

1. Pocherade ägg: Blanda ättika och vatten i en skål, knäck i äggen och låt stå i 20 min. Koka vatten och häll försiktigt i äggen med ättikan och vattnet. Sjud 4 min. Lyft upp äggen med hålslev, lägg på ett fat.

2. Dressing: mixa crème fraiche, ansjovis och citron med stavmixer till slät sås.

3. Rågkrisp: torka i 150 grader ca 60 min. i ugn. Mixa till pulver i matberedare.

4. Häll ansjovisdressingen över äggen och strö över gräslök och rågsmulor.

Fakta

Hummer

Kokt hummer, bakad västerbottenost, pepparrotsmajonnäs, 4 port

Ingredienser:

2–4 kokta humrar,

200 g riven västerbottensost, 2 ägg, 2 dl vispgrädde, salt, vitpeppar

2 dl majonnäs, 1 dl crème fraiche, 4 msk riven pepparrot, 1 tsk ljus sirap, saften av en halv citron, en kruka fint skuren gräslök, salt, vitpeppar

Gör så här:

1. Bakad västerbottenost: Blanda ost, grädde och ägg, krydda med salt, vitpeppar. Lägg bakplåtspapper i en ugnsform och häll över ostblandningen, baka i 160 graders ugn tills ostblandningen stannat, ca 45 minuter. Låt osten bli kylskåpskall innan du stjälper den ur formen, skär den i ca 2×2 cm kuber.

2. Pepparrotsmajjo: rör ihop samtliga ingredienser, smaka av med salt och vitpeppar.

3. Dela hummern och servera till!