ANNONS

Så fixar du vardagen på nätet

Allt fler använder nättjänster.
Cirka 700 000 stockholmare använder e-tjänster på 1177 Vårdguiden i dag.
Hjälp av en psykolog, rehabilitering efter en stroke och allt fix kring en begravning.

Allt fler ärenden som du förr behövde besöka en fysisk plats för, går numera att sköta via nätet.
ANNONS

Lathet eller tidsbrist? Oavsett vilket sköter många av oss en allt större del av livets ärenden på nätet. Och många företag har fattat grejen och hakat på.

Begravningsbyrån Lavendla på Östermalm startade upp sin digitala byrå för drygt ett år sedan. Företaget är ett av Sveriges första där du kan boka hela begravningen via nätet och möta begravningsentreprenören först i kyrkan.

– Tidigare har det inte funnits några alternativ för dem som vill sköta planeringen själva. Fortfarande är det stor efterfrågan på att få hjälp i ett möte, men cirka tre till fem procent, sett till hela branschen, planerar hela begravningen själva, säger Jakob Nordström, grundare av Lavendla.

Att fler vill sköta sina ärenden via nätet visar även nya siffror från landstinget. Enligt dem skaffade 31 procent av stockholmarna ett konto på 1177 Vårdguiden i slutet av november för att kunna använda e-tjänsterna. I början av året var siffran 25 procent.

Ett annat digitalt sjukvårdsprojekt som drar igång i vår är Tesch Övermo-stiftelsens projekt för att underlätta för strokepatienter att träna hemma. Med hjälp av olika internetlösningar till exempel en träningsmaskin och en bildskärm, ska patienter få coachning av en sjukgymnast eller läkare via en videolänk.

Rehablösningarna utvecklar de ihop med Sophiahemmet, KTH, Danderyds sjukhus, Karolinska institutet och företag som jobbar med fysioterapi.

– När man får en stroke eller annan muskelsjukdom går ridån ner, säger Per Övermo som startade projektet ihop med Per Tesch, och som själv har en son är svårt sjuk i en muskelsjukdom.

– Det här ska göra det lättare för patienter att hålla motivationen uppe, men även underlätta för anhöriga och läkare att hålla koll på patienten.

ANNONS
Fakta

Andra praktiska tjänster på nätet:

Vårdfrågor. På Netdoktor.se kan du chatta och ställa frågor om alla möjliga typer av sjukdomar och besvär.

Psykologhjälp. På till exempel competencer.com kan du komma i kontakt med professionella psykologer, psykoterapeuter och coacher och få hjälp via datorn.

Läkarbesök. I början av 2016 drar landstinget igång ett projekt på ett antal vårdcentraler i Hässelby där patienter kan träffa sin läkare via videosamtal på datorn eller mobilen.

Själavård. Svenska kyrkan erbjuder själavård via telefon, skype och chatt. En jourhavande präst svarar på frågor.

Andekontakt. Flera medium och även idrottspsykologer erbjuder sina tjänster via Skype.

Språkträning. För att bli någon annan för en dag kan du öva in en ny dialekt här: swedia.ling.gu.se

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.