Min lokala hjälte

Så förändras kollektivtrafiken i Upplands-Bro

.
.
Galoppbanan får en ny busshållplats, Jurstaborna slipper promenera till centrum och pendeltåg under rusningstrafik dras in.
Så här förändras kollektivtrafiken i Upplands-Bro nästa år.

SL har släppt sin plan för hur trafiken ska förändras för bussar, tunnelbana, pendeltåg, tvärbana och Spårväg city under 2017. De nya trafikförändringarna är en del av alliansens budget i landstinget och träder i kraft 11 december.

För Upplands-Broborna innebär det en utökad trafik på busslinje 555, som i dag har sin ändhållplats i Råby i Bro. Från och med 11 december ska linjen förlängas till Jursta via galoppbanan i Bro. Tanken är också att linjen kan dras till Rättarboda och det framtida bostadsområdet i Tegelhagen.

”I och med att linjen förlängs till Jursta underlättas passningarna vid Råby vilket gör att omstigningstiderna till/från pendeltåget blir ännu mer robusta”, skriver landstinget i planen.

Alla förändringar är inte positiva. Utbyggnaden av Mälarbanan kommer att fortsätta även nästa år, vilket medför flera avstängningar. Dessutom dras flera pendeltåg in in under rusningstrafik. De så kallade insatstågen som hittills har vänt i Jakobsberg eller Kungsängen kommer från och med 2017 att vända i Kallhäll.

Alla trafikförändringar i Upplands-Bro:

Linje 555 Kungsängens station – Råby:

Linjen förlängs från Råby till Jursta via Galoppbanan i Bro. Kan förlängas till Rättarboda och framtida bostadsområdet Tegelhagen.

Pendeltågen:

De insatståg som hittills har vänt i Jakobsberg eller Kungsängen kommer från och med 2017 att vända i Kallhäll. Det innebär att 13 tåg förlängs från Jakobsberg till Kallhäll och omvänt och tre tåg förkortas Kallhäll – Kungsängen och omvänt.

Pendeltågen:

Från och med den 10 juli kommer pendeltågen gå via den nya Citybanan via Stockholm city och Odenplan, istället för Stockholm Central och Karlberg.

 

Alla avstängningar på Mälarbanan: 

Torsdag 13 april kl. 22.30 – tisdag 18 april kl. 04.30 (påskhelgen): Ingen pendeltågstrafik Spånga – Kallhäll

Torsdag 6 juli kl. 04.00 – måndag 24 juli kl. 04.30: Ingen pendeltågstrafik Stockholm C – Barkarby

Måndag 24 juli kl. 04.30 – måndag 14 augusti kl. 04.30: Ingen pendeltågstrafik Sundbyberg – Jakobsberg

Torsdag 2 november kl. 22.30 – måndag 6 november kl. 04.30: Ingen pendeltågstrafik Stockholm C – Barkarby