ANNONS

Så förändras Stadshagenplanerna

Stadshagen
Visionsbild över nya Stadshagen
Här är den ursprungliga planen för nya Stadshagen
Här är den ursprungliga planen för nya Stadshagen
Ett höghus ska "omstuderas" och kulturen ska ta större plats.

Det är några förändringar i den stora planen för Stadshagen efter samrådet.
ANNONS

Mitt i har tidigare berättat om stadens planer för nya Stadshagen med bland annat 1900 nya bostäder, tre nya torg och en skola. Planerna har under våren varit ute på samråd och kritiserades där bland annat av länsstyrelsen, både på grund av frågetecken kring strandskyddet och säkerheten i närheten av trafiklederna.

Men det är inte bara länsstyrelsen som tyckt till kring planerna. Under samrådet kom cirka 90 yttranden från privatpersoner och myndigheter, det visar den samrådsredogörelse som ska presenteras på stadsbyggnadsnämndens nästa möte.

Och synpunkterna är många. Utöver länsstyrelsens åsikter kritiseras planerna bland annat för att ta för mycket park- och idrottsyta i anspråk och att det innehåller för stora och höga byggnader. Några oroar sig också för framtiden för kulturbyggnader i området.

Därför föreslår nu stadsbyggnadskontoret att en lång rad frågor ska utredas närmare. Bland annat ska det göras tydligare konsekvensanalyser för kulturhistoriskt intressanta miljöer. Man ska också fundera mer över utformning och gestaltning av torgen, parkerna och de nya byggnaderna, enligt tjänsteutlåtandet.

Det finns också en del rena förändringar som föreslås i samrådsredogörelsen.

Under samrådet har flera instanser kritiserat det höghus som planeras vid St Göransparken i den östra delen av planområdet. Den här delen ska nu ”omstuderas”, enligt tjänsteutlåtandet.

”Bebyggelse här bör ha en tydligare koppling till torget, en tydlig anpassning till landskapet och omgivande bebyggelse avseende volym.” skriver stadsbyggnadskontoret. Om det innebär att byggnaden blir mindre går inte att svara på just nu, enligt handläggaren Karin Stenqvist på stadsbyggnadskontoret.

– Nästa steg är att utreda de här frågorna vidare, säger hon.

ANNONS
Fakta

Det vill staden bygga i Stadshagen

Bostäder

Totalt planeras 1900 bostäder varav 500 hyresrätter, 1200 bostadsrätter och 200 studentlägenheter

Torg

Stadsdelen får tre nya torg i väster, i centrum och längst österut.

Parker

Det blir också tre parker i Stadsdelen. förutom befintliga S:t Göransparken byggs två nya: Stadshagsparken längst till väster och Mariedalsparken strax norr om det som i dag är Stadshagens IP.

Skola/Förskola

En skola för 650 elever planeras på platsen för Stadshagens IP. Fem förskolor planeras också för sammanlagt ca 350 barn.

Idrott

Två fotbollsplaner ska finnas i området, en sjumanna och en elvamanna, samt en tennishall.

Källa: Stockholms stad
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.