ANNONS

Så gör du dig av med granen

Nu är glada julen slut och granen ska ut. Men inte slänger du väl den på gatan?

Det kan du nämligen få böter - eller i värsta fall fängelse för.
ANNONS

Har granen barrat sedan du tog in den? Tjugondag Knut är julen officiellt slut, men kanske vill du bli av med den redan nu. Frågan är bara var man ska göra av med åbäket?

Släng den inte rakt ut på gatan bara, det är nämligen olagligt och den som gör det kan bli åtalad för nedskräpning och straffad med böter på 800 kronor eller till och med fängelse i högst ett år.

Bor du långt ute i Nacka kan du såklart kapa upp den och elda den i kaminen. Inte särskilt miljövänligt men praktiskt. Vi andra gör bäst i att ta oss till närmsta grovsoprum, återvinningscentral eller särskild insamlingsplats.

1: Grovsoprummet

Om du bor i lägenhet så ansvarar fastighetsägaren, eller föreningen, för grovavfallet. Har du tillgång till ett grovsoprum så är det alltså här du ska lämna din gamla gran, gärna nedklippt och lagd i sopsäck.

2: Återvinningscentralen

Under julhelgerna har återvinningscentralerna i Nacka stängt på julafton, juldagen, nyårsafton och nyårsdagen. Skuru och Östervik har öppet på trettondagsafton och Östervik på trettondagen. I övrigt öppet som vanligt.

3: Särskilda insamlingsplatser

Ibland ordnar kommunen särskilda insamlingsplatser där man kan ställa sin gran och få den bortforslad.

ANNONS

4: Vanliga soporna

Det är visserligen meckigt att klippa ner granen med kökssaxen och slänga den i de vanliga soporna. Dessutom tar soppåsarna med gran en del plats i soptunnan. Men det går – och är faktiskt inte olagligt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.