ANNONS

Så hålls löftena om Albyberget

”De är snabba om man ringer och är jättetrevliga, men man vet ju inte vad som händer i framtiden. Hittills har de fixat lite blommor men inte så mycket mer”, säger Berisha Defrim på Domarebacken efter ett halvår med Mitt Alby som värd.
”De är snabba om man ringer och är jättetrevliga, men man vet ju inte vad som händer i framtiden. Hittills har de fixat lite blommor men inte så mycket mer”, säger Berisha Defrim på Domarebacken efter ett halvår med Mitt Alby som värd.
För ett halvår sedan tog Mitt Alby över på Albyberget. Nu granskar Lokaltidningen Mitt i ­löftena företaget gav ­­­

– och hur de har hållits.

– De är jättetrevliga, men det händer inte så mycket, säger Albybon Berisha Defrim.
ANNONS

Botkyrkabyggen-skyltarna sitter fortfarande uppe här och där, men det har gått sex månader sedan Mitt Alby tog över.

Det har varit en bra tid tycker Mattias Tegefjord, vd.

– Vi har blivit väl emottagna.

Hittills har bolaget satsat på utemiljön och anställt lokal personal – precis som man har lovat. Större renoveringar får vänta. Avloppsstammarna ska bytas inom fem–tio år.

Enligt Hyresgästföreningen är det för tidigt att säga hur Mitt Alby sköter sig. Känslorna bland hyresgästerna på berget har varit blandade, säger Simon Safari, ord­förande för Hyresgästföreningen i Botkyrka-Salem.

– Men av det jag hört så verkar de ta uppdraget på allvar.

Många boende är fortfarande skeptiska till Mitt Alby – det ägs ju av en riskkapitalist, sådana brukar vilja tjäna pengar och hur går det med hyrorna då, resonerar man.

Mitt Alby har hela tiden betonat sitt sociala ansvar. Man har till exempel lovat att lägga tio miljoner kronor under tio år på att stödja sociala projekt på Albyberget. Det är svårt att veta exakt hur ­mycket pengar man hittills lagt. Enligt Mattias Tegefjord har man bland annat sponsrat utökade nattvandringar, ordnat basebolläger med Alby IF och genomfört odlingsprojekt. Till våren ska man lägga konstgräs på en grusplan på Albyberget och så fort man hittar en ­ledare ska man börja med dans för tonårstjejer i skolan.

Hyresgästföreningen tänker noga följa hur satsningarna görs.

ANNONS

– Vi ska granska deras bokslut och miljonerna de lovat, säger Simon Safari.

När det gäller Pengarna till sociala insatser och projekt är Mitt Alby och Hyresgästföreningen inte överens. Hyresgästföreningen vill själva bestämma över pengarna som satsas på sociala projekt. Det vill inte Mitt Alby

– Vi uppmuntrar verkligen initiativ från Hyresgästföreingen. Men vi vill ha in en verksamhetsplan och ett budgetförslag så att vi kan avsätta pengar, säger Mattias Tegefjord.