Min lokala hjälte

Så här blir utsikten från Triglyfen

Byggkran; höghus; Triglyfen; Hässelby strand; Hans-Olov Vesterlund
Hans-Olov Vesterlund har sitt kontor 80 meter upp i luften.
Byggkran; höghus; Triglyfen; Hässelby strand; Hans-Olov Vesterlund
Hans-Olov Vesterlund har sitt kontor 80 meter upp i luften.
80 meter över havet.
På den höjden styr Hans-Olov Vesterlund kranen som ska hjälpa till att bygga Hässelby strands nya höghus Triglyfen.
Mitt i följde med upp till toppen.

Du som bor i närheten har säkerligen hört smällarna från sprängningsarbetet och sett byggkranen som sträcker sig mot skyn från Strandliden i Hässelby strand.

Nu är markarbetet klart och den ena delen av garaget under huset står nästan färdig. Nu gjuts garageväggarna och den första våningen, där främst en tvättstuga ska få plats, ska börjas byggas.

Ungefär 15 personer arbetar på marken varje dag. Men det finns en som jobbar i luften. Hans-Olov Vesterlund är tornkranförare och hans kontor finns på nära 80 meters höjd över havet.

Byggkran, Triglyfen, Hässelby strandHan trycker på en av de tre knapparna till den blå lilla hissen som precis rymmer två personer. Resan går uppåt. Två minuter och 42 sekunder senare stannar hissen till med ett ryck. Men än är vi inte uppe. Först ska dörren till hissen skjutas ned och förvandlas till en landgång, som en bro mellan hissen och den gula krankonstruktionen. Sedan blir det till att klättra upp till den lilla hytten på stegar.

Byggkran vid bygget av höghuset Triglyfen i Hässelby strand, Hans-Olov Vesterlund.Det är en hisnande utsikt som breder ut sig åt alla håll uppifrån den lilla hytten med spakarna – Mälaren i sydväst, Hässelby strands centrum i öst och värmeverkets torn och Hässelby villastads bebyggelse i norr.
Hans-Olov Vesterlund har varit tornkranförare sedan 1989. Han berättar att det är få utsikter som slår den här.

– Det här är en av de bättre. En annan favorit är Skatteskrapan, då såg man ju hela stan, säger han.

Byggkran; höghus; Triglyfen; Hässelby strand; Hans-Olov VesterlundNu flyttar han på armeringsjärn och skalväggar på 80 meters håll, men sakta men säkert ska höghuset komma upp på en total höjd om 66,4 meter över havet.

Byggkran; höghus; Triglyfen; Hässelby strandHöghuset, kallat Triglyfen, ska bli 16 våningar högt och få 61 hyresrätter – 17 tvåor, 30 treor och 14 fyror. Garaget under och på sidan om huset får 21 parkeringsplatser inomhus och 19 platser utomhus. Samtliga lägenheter får balkong och nästan alla har sjöutsikt.

Det är Svenska bostäder som blir värd för hyresgästerna som flyttar in.
Vägen till byggstart har minst sagt varit krokig. Svenska bostäder ansökte om att få bygga bostadshuset på Strandliden i Hässelby strand redan 2009. Men det skulle med facit i hand ta nästan sju år innan huset kunde börja byggas, på grund av överklaganden. Missnöjet från grannar har bland annat handlat om att parkeringsplatser och utsikten från grannhusen skulle försvinna. Protesterna fick visst gehör – det första förslaget ritades om för att huset skulle passa bättre in i miljön.

Och bygget har blivit ännu mer försenat.

– Sprängningsarbetet tog längre tid än väntat, säger NCC:s platschef Torulf Bervenmark, som förklarar att man stötte på oförutsedda markförhållanden.

Det här skjuter upp det beräknade färdigställandet med över tio veckor. Under våren 2018 ska hyresgästerna få flytta in. Vad de ska betala i hyra är ännu inte klart.