ANNONS

Så har det gått ett år efter valet

Ett år efter maktskiftet pekar majoriteten på infriade vallöften och satsning på förskolan.

Men oppositionen kritiserar dem för tappat tempo i bostadsbyggandet.
ANNONS

Med 27 av 51 mandat lyckades de rödgröna partierna i Väsby, tillsammans med Väsbys bästa, bilda majoritet i valet för ett år sedan. I valrörelsen var fokus riktat på förskolan och skolan. Och det är också inom det området som Ann-Christin Martens, kommunalråd för Socialdemokraterna, lyfter fram den viktigaste reformen.

– Det känns jätteskönt att vi har infört 30 timmars förskola för barn till föräldralediga och arbetslösa. Det är vårt största beslut, säger hon. NÄMNDENS EKONOMI

Ann-Christin Martens menar att de rödgröna levererat vad de lovade i valrörelsen.

– Vi gjorde nyligen en uppdatering av vår plattform och jag kan se att vi har genomfört eller påbörjat det mesta av det vi lovade i valet.

Lika entusiastisk är inte det moderata oppositionsrådet Per-Erik Kanström. Han menar att det inte längre finns samma fokus på utveckling och fler bostäder som tidigare.

– Tempot har avstannat. Det läggs mer fokus på vilka utvecklingsprojekt som ska plockas bort eller omvärderas än på att lägga till nya.

Ann-Christin Martens säger att hon hoppas på ett ökat tempo i bostadsbyggandet men tycker samtidigt att kritiken är orättvis.

– Det är lite spel för galleriet. Vi tycker egentligen väldigt lika över partigränserna, säger hon.

Men på en punkt är faktiskt de politiska motståndarna helt överens. Båda tror nämligen att bostadsbyggandet kan avgöra valet 2018.

ANNONS

– Bostäder och jobb. Om inte folk har det tappar man framtidstron och då blir domen hård mot oss, säger Ann-Christin Martens och får medhåll av Per-Erik Kanström.

– Väsbyborna tror jag kommer att upptäcka att utvecklingen har stannat av. Många har uppskattat utvecklingen i centrala Väsby från sovstad till levande stadsmiljö, säger han.

Fakta

Höjd skatt och mer förskola

Skatten: Höjd med 32 öre.

Nedläggningen: I maj beslutades att Smedby skola läggs ner. I våras fick skolan också hård kritik av Skolinspektionen.

Nedläggningen 2: Den kommunala organisationen har förändrats för att bli tydligare. Väsby välfärd lades ner och ansvaret gick ut till nämnderna.

Försäljningen: Att rödgröna partier säljer ut allmännyttiga bolag är ovanligt. Men i Väsby hände det när Bo i Väsbys bestånd såldes till Rikshem.

Förskolesatsningen: En av de stora budgetsatsningarna gick till att ge barn till föräldralediga och arbetslösa rätt till 30 timmars förskola.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.