”Så här får det inte gå till”

Ytterstadsborgarrådet Joakim Larsson (M) menar att det enda sättet att minska bostadskön på är att bygga nytt.
Ytterstadsborgarrådet Joakim Larsson (M) menar att det enda sättet att minska bostadskön på är att bygga nytt.
Billigare hyresrätter eller ombildningar.

Politikerna är oeniga om hur man ska komma tillrätta med den växande bostadskön som drabbat brevbäraren Bobby Karnal.

Förra veckans artikel om den bostadslöse brevbäraren Bobby Karnal har rört upp känslor hos många läsare. Men vad säger politikerna om bostadsbristen i Stockholm och Järvaområdet och hur vill de lösa situationen?

– För Bobbys del är det förskräckligt. Så här får det inte gå till att man faller emellan stolarna så här. Vårt regelverk ska fånga upp en sådan här person. Vi har stiftelsen hotellhem där jag tycker att han platsar precis, säger Joakim Larsson (M), bostadsborgarråd i Stockholms stad.

Han menar att det enda sättet att minska bostadskön är att bygga nytt. Just nu pågår, enligt Joakim Larsson, arbetet med ungefär 100 000 nya lägenheter fram till 2030.

Men från oppositionens sida är man missnöjd med satsningen.

– Var byggs de billiga hyresrätterna? Min egen fyra i Rinkeby kostar lika mycket som en nybyggd tvåa i Hammarby sjöstad, säger oppositionsborgarrådet Ann-Margarethe Livh (V).

Just nu pågår förberedelserna för utförsäljning av allmännyttiga lägenheter i Blackeberg, Hässelby och Bromma. Det är något Vänsterpartiet vänt sig starkt emot och tillfälligt stoppat i fullmäktige. Joakim Larsson försvarar beslutet.

– För det första säljer vi ju till välrenommerade bostadsbolag som är långsiktiga och vill ha fastigheterna som hyresrätter. Vi får loss budgetmedel som i praktiken används till att renovera och bygga nytt. Den här typen av affärer är nödvändiga för att klara av renovering och en hög nybyggnadstakt.

Den stora tvistefrågan mellan vänstern och högern är frågan om bostadsrätten. Vänsterpartiet tror att fler bostadsrätter leder till att folk med mindre pengar tvingas flytta längre ut från centrum.

Men Joakim Larsson vill ha en jämn fördelning mellan bostadsrätter och hyresrätter och tycker i nuläget att det är för få bostadsrätter i delar av Järvaområdet.

– Det finns önskemål från boende om att äga sin bostad. Finns det inga bostadsrätter i ett område finns det risk att de som vill äga flyttar i väg.