Godispåsarnas jätteväxt sedan 70-talet

Godispåsarna har växt med tiden.
Godispåsarna har växt med tiden.
Hälsopedagogen Emelie på väg att göra smoothies.
Hälsopedagogen Emelie på väg att göra smoothies.
Susanna Almström håller upp antikviteten från 70-talet. En liten godispåse.
Susanna Almström håller upp antikviteten från 70-talet. En liten godispåse.
Det fanns rejält med frukt på sockerskolan.
Det fanns rejält med frukt på sockerskolan.
Godispåsarna har växt så det knakat sedan 1970-talet.

Det fick niorna på Kunskapsskolan i Tumba se när "sockerpolisen" Susanna Almström kom på besök. Sockerpolisen hade också med sig recept för en sundare livsstil.

– Jag vet att många ungdomar har mindre bra matvanor, många äter inte frukost och vissa hoppar också över lunchen till förmån för snacks fyllda med socker, säger försteläraren Jessica Johansson.

I fredags kom ”sockerpolisen” Susanna Almström till Kunskapsskolan för att hålla sockerskola med eleverna.

Susanna Almström har fått uppmärksamhet för sin godispåse-bild som visar hur godispåsarna växt med tiden. Flera andra snaskförpackningar har gått i samma riktning och växt på både höjden och bredden, även om den nu klassiska vita godispåsen med färgglada bollar från 1980-talet återigen dykt upp som ett alternativ bredvid stora påsar i vissa butiker. Niorna som är födda i början av 00-talet har förstås vant sig vid att godispåsarna i butiken är mycket större än så.

Förmiddagen för eleverna i Tumba bestod av själva sockerskolan, men efter lunch gav Susanna Almström och hälsopedagogen Emelie också ”smoothieinspiration”, då det tillverkades hälsosammare alternativ till sockerbomber.

Jessica Johansson som är förstelärare med inriktning mot hem- och konsumentkunskap hoppas att eleverna tagit intryck av sockerpolisens besök.

– Eleverna i årskurs nio arbetar just nu med projektet ”hälsodagboken” som är ett samarbete mellan hem- och konsumentkunskapen, idrott och hälsa samt svenska där eleverna arbetar utifrån individuella mål kring kost och motion.

Hon fortsätter:

– En sockerskola är ett fantastiskt sätt att hjälpa eleverna göra medvetna val och i slutändan leder det förhoppningsvis till förbättrad folkhälsa.