Så här ser Kista ut om några år

Kista torn blir över 100 meter högt.
Kista torn blir över 100 meter högt.
Kista gård ska rymma 900 bostäder.  Trafikplats Kista, vy mot Uppsala.  Trafikplatsen Ärvinge blir klar 2013.
Kista gård ska rymma 900 bostäder. Trafikplats Kista, vy mot Uppsala. Trafikplatsen Ärvinge blir klar 2013.
Kista växer så det knakar med nya bostadsområden, vägbyggen och pendlingsmöjligheter.

Men hur kommer stadsdelen egentligen att se ut om fem år – och för vem är det allting byggs?

Det händer mycket i Kista just nu. Om fem år har stadsdelen tvärbana, flera nybyggda trafikplatser och förmodligen en betydligt större befolkning.

Ett stort irritationsmoment för bilpendlare är just nu alla byggarbeten på E18. Men i september nästa år förändras en hel del berättar Eva Nordberg, projektchef på Trafikverket.

– Det blir en stor milstolpe. Då släpper vi på trafik på nya E18. Då är trafikplatserna i Rinkeby och Ärvinge klara. Men redan i slutet av detta år planerar vi att öppna trafikplatsen i Kista.

Varför bygger ni egentligen?

– Det har varit mycket köer och många olyckor på den här sträckan. Vi ska öka framkomligheten mellan Hjulsta och Kista och också göra en del miljöförbättringar. Den ombyggda vägen möjliggör också exploatering i andra områden som Stora Ursvik och Barkarby.

Hur förändras situationen för invånarna när allt är klart?

– Dels blir det lättare att ta sig till och från Kista, dels kommer vägen att höras mindre. I Kista förbättras också passagen under E18 mot motionsspåret i Ursvik med två nya broar som också öppnas i september nästa år, säger hon.

Men det är inte bara på vägsidan som det byggs. År 2017 ska ungefär 3 000 nya bostäder stå klara i stadsdelen. I Kista gård har folk redan börjat flytta in i de nya lägenheterna som när allt är klart blir omkring 900 stycken.

På Töjnanberget vid E4 ska den skogsbeklädda bergshöjden bli området Kistahöjden med runt 200 enbostadshus. Och på Kista äng, området kring studentbostäderna, finns det planer för ytterligare 900 bostäder.

Men mest spektakulärt blir förstås skyskrapsprojektet Kista torn mitt i Kista centrum intill gallerian.

Bygget består av två torn med bostadsrätter på 17 respektive 30 våningar och blir Stockholms högsta bostadshus med sina 110 meter.

Med tvåor i tornet för över två miljoner kronor som exempel leder också nybyggena till att de nya invånarna i Kista har allt högre inkomster. Sedan 2003 har markvärdet stigit med 150 procent, en utveckling som närliggande områden inte alls känt av.

– Kista är inte bebyggt på samma sätt. I Akalla och Husby finns det gott om bostäder. Där behövs i stället fler arbetsplatser, säger ytterstadsborgarrådet Joakim Larsson (M).

Finns det en risk att Akalla och Husby hamnar efter?

– Jag tror inte man behöver se det så. I stället kan man hitta kopplingen i att det flyttar in människor som också kan besöka Akalla och Husby och handla, säger han.

Fakta

När blir det klart?

2013: Trafikplats Kista och Ärvinge klar.

2014: Kista torn klart med lägenheter och bibliotek.

2015: Kista gård och Kistahöjden klara för inflyttning.

2017: Kista äng och tvärbana klar.