Så hyllas lokala hjältar

En första tjuvtitt på Mats Sundin-bilden som ska hänga på Sollentunavallen. Skylten kommer att invigas i höst under hockeyns dag.
En första tjuvtitt på Mats Sundin-bilden som ska hänga på Sollentunavallen. Skylten kommer att invigas i höst under hockeyns dag.
Konstnären Erland Cullberg ska få en egen väg.

Och i Sollentunavallens källare ligger en stor bild av Mats Sundin i väntan på officiell avtäckning.

Sollentuna vet att hylla sina lokala hjältar – nästa steg är en egen walk of fame.

En av Sveriges mest hyllade sportstjärnor ligger just nu i källaren på Sollentunavallen och väntar på att få sättas upp.

I september 2010 klubbade kommunfullmäktige att Viby­sonen Mats Sundin skulle hyllas med en tavla på Sollentunavallen – precis som höjdhopparen Kajsa Bergqvist.

Lokaltidningen Mitt i kan nu erbjuda en exklusiv tjuvtitt på tavlan som kommer att få sin officiella invigning i höst under hockeyns dag.

Men det är inte bara sportstjärnor som hyllas i Sollentuna. På kommunfullmäktiges bord ligger ett förslag om att hedra konstnären Erland Cullberg med en gata eller plats.

Precis som Mats Sundin-bilden är det ett initiativ från Socialdemokraterna.

– Vi vill uppmärksamma personer som vuxit upp eller varit verksamma i Sollentuna. Mats Sundin är på väg upp på väggen, men det är viktigt att också uppmärksamma kulturpersonligheter, säger Anna Vikström (S) som ligger bakom motionen.

I det Alliansstyrda Sollentuna hör det inte till vanligheterna att S-motioner får bifall.

– Det är alltid roligt och det händer inte varje dag. I den här frågan finns det inga partipolitiska motsättningar, säger Anna Vikström.

Andra kulturpersonligheter som hyllas i kommunen är Ted Gärdestad med staty i Silverdal, och Harry Martinson med Aniaraplatsen. Det är viktigt att lyfta fram föredömen, tror kultur- och fritidsnämndens ordförande Magnus Ramstrand (KD):

– Jag tror att det kan stärka vår identitet som kommun – vi behöver det. I Stockholmsregionen är det ganska lätt att bli en i mängden, säger han.

En smula lokalpatriotism skadar inte. Den offentliga miljön ska vara öppen, tillgänglig och trygg. Men det är inte heller dumt om det finns bra mötesplatser och utrymme för reflektion, menar Magnus Ramstrand. Det är viktigt att medborgarna kan knyta an till platsen de bor på.

– Det är identitetskapande. Mycket offentlig konst är ganska neutral och vi vill ha en del som skapar lite känsla, säger Magnus Ramstrand.

Nästa steg i att hylla Sollentunas lokala hjältar blir en så kallad walk of fame _ direkt inspirerad av Hollywood Boulevard. Han har gett kommunantikvarien i uppdrag att skissa på ett förslag.

– Vi har pratat om en walk of fame mellan Turebergstorg och Turebergskyrkan genom att anlägga ett slags plaketter där vi berättar om kända Sollentunapersoner, säger Magnus Ramstrand.

Fakta

Fler lokala hyllningar i Sollentuna

Kajsa Bergqvist har förutom en bild på Sollentunavallen också en egen rondell.

Mats Sundin ska få en liknande skylt. Invigs i höst under hockeyns dag.

Harry Martinson bodde i Sollentuna fram till sin död. Aniaraplatsen är uppkallad efter hans epos. Här finns också skulpturer inspirerade av hans verk.

Författaren Carl Jonas Love Almqvist skildrade ofta Sollentuna och har en väg uppkallad efter sig.

Ted Gärdestad, växte upp, verkade och dog i Sollentuna. Han har en egen plats i Silverdal.