ANNONS

Så julsatsar Salem och Botkyrka

Julen närmar sig med stormsteg och det märks inte minst på gator och torg runt om i Botkyrka och Salem. Nu ska alla ståtliga julgranar vara på plats – även om norra Botkyrka fick vänta lite extra.
ANNONS

Visst vill man se granen lysa till första advent – och det undgick inte de boende i norra Botkyrka när den traditionella julgranen inte kom upp i vanlig tid. Kommunen bytte nämligen entreprenör vilket medförde att vissa granar blev lite försenade.

– Folk började höra av sig om det, de märker ju att de inte finns där de brukar finnas, säger Dan Hellström som är parkförvaltare på kommunen.

Enligt Botkyrka kommun hade alla granar hittat till sina rätta platser den 2 december, men det krävs en viss ståtlighet för att platsa som kommungran. Bland annat en höjd på 15 meter och för det betalar kommunen ungefär 10 000 kronor per gran. Flera områden i Botkyrka har fått en ytterligare släng av julen i form av belysning.

– Vi har ingen årlig julbudget utan ser från år till år där det behövs. Trädbelysningarna är kanske max 100 000 för hela kommunen. Sett till belysning ska det mesta vara tänt med vi håller på och kompletterar en ek vid Hallunda busstation, säger Dan Hellström.

Granarna har klarat sig bra under tidigare år och så vitt Dan Hellström vet har de inte råkat ut för någon granmarodör. Däremot finns det andra faktorer som kan ställa till det.

– Det ska vara om det är någon riktig storm, då kan de vicka lite men de har inte rasat ännu Vi får hålla lite koll om det stormar.

Om granarna överlever stormarna så kommer de att få stå kvar på sina platser till slutet av januari, men i vecka 3-4 är det helt slut med julefriden.

Rajko Trkulja som är driftchef för utemiljön i Salems kommun berättar att den traditionella julgranen i Salems centrum lyste lagom till första advent.

– Granen som står i parken är planterad och den använder vi och klär upp med slingor varje år.

ANNONS

Under förra årets storsatsade Salems kommun på julen med 120 000 kronor, bland annat på ljus som man hoppas ska hålla under några år. I år har man lagt lite extra krut på att utöka julbelysningen i Rönninge, bland annat i Skönviksparken. Säbytorgsvägen kommer att lysas upp av både ljusslingor och snöflingor och den som passerar Säby torg eller Rönninge station kommer nog också att känna lite julstämning.

Hur engagerade är Salemborna i julpyntandet då?

– Jag har inte hört så mycket om det. De är nog vana vid att julbelysningen sitter uppe innan första advent så de är nog nöjda, tror Rajko Trkulja.

Camilla Borgström som är informationsansvarig på Botkyrkabyggen berättar bland annat att man satsat på metallgranar med ljusslingor på gårdarna i Norsborg och även placerat granar på taken. I Alby har ljusslingor hissats i flaggstängerna och i centrum finns det granar både på marken och på taken. Däremot avstår Botkyrkabyggen att smycka Fittja i år eftersom det inträffat skadegörelse tidigare

Fakta

Här är kommungranarna

Salems kommungran står tryggt på sin plats i Salems centrum och försågs med julbelysning lagom till första advent. Enligt Botkyrka kommun var alla kommungranar på plats till den 2 december och följade platser har fått en gran i år: Albyvägen, Fittja centrum, busstorget i Hallunda, kommunhuset i Hallunda, Tullinge centrum och Slagsta rondellen. Granarna kostar runt 10 000 kronor styck och ett antal äldreboenden kommer också att få en gran: Kärsdala, Allegården, Alby äng, Tornet, Tumba sjukhem och Silverkrona.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.