Så kan du fira nationaldagen i Skarpnäck

Nationaldagen firas på flera platser i Skarpnäcks stadsdelsområde. I Brandparken i Skarpnäck ordnas firande för tredje året i rad, mellan klockan 12 och 15.

– Jag tycker att det är viktigt att fira den här dagen. Man samlas kring någonting gemensamt och alla drar sitt strå till stacken. Det blir som ett knytkalas, säger Lasse Gonzalez Carlson, projektledare.

I Skarpnäck bor många olika nationaliteter och kulturer och i år lyfter man fram romerna, som firar 500 år i Sverige. Det uppmärksammas genom dans, sång och diktläsning.

– Det kommer även att serveras romska matspecialiteter och finnas en utställning om den romska kulturen, säger Lasse Gonzalez Carlson.

Även en somalisk förening presenterar sin kultur på scenen och i matserveringen. Det blir körsång av Näktergalingarna, marknadsstånd, fiskdamm och loppis. Och barnen kommer att få bygga styltor och skulturer av skrot.

– Vi börjar med invigning av flaggstången och flaggan som vi fått av stadsdelen, säger Lasse som hoppas på soligt väder.

Även i Bagarmossen firas nationaldagen på torget. Bagarmossens kyrka som står för arrangemanget inleder med andakt och lockar med ett digert program från klockan 12 till 21.

Det bjuds på musik av olika band och aktiviteter som sumobrottning, ansiktsmålning och flaggtillverkning. I församlingssalen ovanför kyrkan säljs begagnade kläder och leksaker. Intäkterna går till välgörenhet.