Så klarade niorna kunskapskraven

I Järfälla kommun klarade i snitt 75 procent av niondeklassarna kunskapskraven i alla ämnen under läsåret 2014/15.
I Järfälla kommun klarade i snitt 75 procent av niondeklassarna kunskapskraven i alla ämnen under läsåret 2014/15.
I Järfälla kommun klarade i snitt 75 procent av niondeklassarna kunskapskraven i alla ämnen under läsåret 2014/15, enligt statistik från skolverket.

Siffran för antalet niondeklassare som klarar kunskapskraven i Järfälla kommun har minskat de senaste åren. Förra året var snittet 76,4 procent och året innan det var 78,8. I år landar samma siffra på 75 procent. För att klara kunskapskraven behöver eleven ha godkänt betyg i alla ämnen som ingått i utbildningen.

Och det är stora skillnader bland skolorna i Järfälla kommun. Högsta snittet finns på Engelska skolan i Jakobsberg där 93 procent av niondeklassarna klarade kunskapskraven. Lägst snitt har Tallbohovskolan, också den i Jakobsberg, där 33 procent av niondeklassarna klarade kunskapskraven. Ett resultat som biträdande rektor Charlotta Carter inte tycker är positivt.

– Men man inte heller bara värdera en skola utifrån meritvärden, det är inte allt. Vi är en mångkulturell skola med många nyanlända elever. Det här läsåret var hela 26 procent av eleverna som gick ut nian nyanlända, och hade varit i Sverige i mindre än fyra år. De hade också haft många lärarbyten som påverkade resultaten, säger hon.